Doorgaan naar artikel

‘Vocht kwijt zien te raken in komkommerteelt’

Jan Janssen in Pijnacker is tevreden over zijn komkommerteelt.

“Kwalitatief is het goed in orde, en over de productie hebben we ook niet te klagen. Als begint het mooie van het gewas er wel vanaf te raken. Het is half juni gepoot, dus de teelt is al een aardig eindje op weg.”

Twee teelten

De planning is om het einde van oktober te gaan halen met deze tweede komkommerteelt. “Volgend jaar doen we opnieuw twee teelten. Dus dan heb je bij de teeltwisseling goed de tijd om alles schoon te maken. Alleen als de prijs heel goed zou zijn, gaan we misschien nog een paar weken langer door met oogsten.”

Aan gewaswerk wordt nog een blaadje weggehaald en een rankje getopt. “Maar daarna is het voor dit jaar klaar met gewaswerk.”

Minimumbuisje

De temperatuur mag ’s nachts naar 18,5 graden zakken, om daarna weer in een rechte lijn omhoog te gaan naar 20,5 graden, wat bij zonop wordt bereikt. “Daarbij proberen we in de ochtend een minimumbuisje te zetten. Ik ben anders bang voor schimmels, vooral op van die kwakkeldagen. Ook de ramen gaan dan best veel open, om vocht kwijt te raken.”

Geen instraling wegschermen

Ondanks het warme weer heeft de komkommerteler niet extra geschermd. “Het gewas staat aardig vol, en echt heel hoge instraling heb je nu niet meer. Het wordt al snel te benauwd als je gaat schermen.”

Met de korter wordende dagen is al te merken dat de hoeveelheid instraling minder is dan anderhalve maand geleden. “We geven daarom op licht iets eerder water, anders geef je ongemerkt makkelijk te weinig.”

Spint ging best snel

Met ziektes en plagen is het vrij rustig. “Al ging spint best wel even snel, met zo’n afgelopen week met heet weer. Toen hebben we toch een keer gespoten om de druk laag te houden. Verder zetten we er nog wat extra Phytoseiulus bij.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Jan Janssen
Jan Janssen

Komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin