Doorgaan naar artikel

VN: Internationaal jaar van de peulvrucht

VN: Internationaal jaar van de peulvrucht

VN: Internationaal jaar van de peulvrucht

De Verenigde Naties hebben het jaar 2016 uitgeroepen tot het “Internationale jaar van de Peulvruchten”.

Volgend jaar zullen onder meer via de Wereldvoedselorganisatie van de VN (FAO) de voordelen van onder meer erwten, sperziebonen en pinda’s voor zowel boeren als consumenten onder de aandacht worden gebracht.

Voedingswaarde niet onderkend

“Peulvruchten zijn belangrijke voedingsgewassen voor de voedselzekerheid in grote delen van bijvoorbeeld Latijns-Amerika, Afrika en Azië”, aldus directeur-generaal José Graziano da Silva van de FAO. “Ze zijn al sinds honderden jaren een essentieel deel van het menselijke dieet. Toch wordt hun voedingswaarde niet algemeen erkend.”

Goedkope eiwitbron

Traditionele gerechten met peulvruchten zijn bijvoorbeeld chili, falafel en gebakte bonen. De Braziliaan ziet in peulvruchten een betaalbaar alternatief voor dierlijke eiwitten uit vlees of zuivel. Eiwitten uit zuivel kosten zo’n vijf keer meer, aldus de FAO. De hoeveelheid vet die de consument binnen krijgt via peulvruchten is bovendien kleiner.

Beter inkomen boeren

Omdat peulvruchten twee tot drie keer meer euro’s opleveren dan granen, kunnen ze volgens de FAO ook het inkomen van boeren helpen verbeteren. Boeren kunnen ook profiteren van gewasresten uit de teelt van peulvruchten. De gewasresten kunnen als stikstofrijk veevoer worden ingezet, wat goed zou zijn voor de gezondheid en groei van dieren.

Het Internationale Jaar van Peulvruchten volgt op een jaar waarin werd ingezoomd op het belang van bodemvruchtbaarheid

Beheer
WP Admin