Doorgaan naar artikel

‘Vlot dooroogsten na klein eerste zetsel paprika’

Bij Marcel de Koning in Nootdorp is het eerste zetsel rode paprika er af bij de planting van 30 november.

Als gevolg van de hoge gasprijzen is de plantdatum iets naar achteren geschoven, en is gestart met een grotere 6-weekse plant in plaats van een 4-weekse. De Koning kon zijn gecontacteerde gas in november heel gunstig verkopen, wat hij dan ook met het grootste gedeelte heeft gedaan. “Dat bracht meer op dan er planten mee gaan telen. Je wilt de kas echter ook niet helemaal leeg laten liggen, want dan ben je je goede mensen aan personeel kwijt.”

Alles met wkk verwarmd

Het is nu, met meer flexibele gasprijzen, wel iedere dag opletten wat te doen met schermen. “Zeker op zo’n dag toen gas € 2,56 per kuub kostte, dan moest je wel even heel voorzichtig doen.” Er is intensiever geschermd met de twee aanwezige beweegbare schermen. “Het energieverhaal is redelijk onder controle. We hebben altijd alles met de wkk kunnen doen. De ketel is niet nodig geweest. Al is het sommige koude ochtenden wel even spannend geweest.” De hoge elektriciteitsprijzen dempen de gevolgen van de gasprijs aardig af. “Al merk je nu dat er midden op de dag meer zonne-energie en windenergie beschikbaar gaat komen. Dan zakt de stroomprijs wel.”

Schermgebruik

Bij de klimaatinstellingen wordt 21 graden aangehouden. Na de voornacht van 17,5 graden volgt een nanacht van 19 graden. “We blijven een beetje generatief stoken.” Het ene scherm gaat bij 18 of 19 graden al dicht, om energie te besparen. Het tweede scherm loopt dicht als de buistemperatuur boven 43 tot 45 graden komt. “Tijdens de voornacht mag het scherm in principe niet dicht, tenzij het héél koud zou gaan worden.”

Klein eerste zetsel

Het eerste zetsel was klein, hooguit 7 tot 8 ons, omdat de eerste zetting in week 3 en 4 tegenviel als gevolg van de donkere weersomstandigheden begin dit jaar. De overgang naar het tweede zetsel verloopt vlot. De oogst loopt lekker door. “Dat had ik ook wel verwacht, na de geringe plantbelasting van het eerste zetsel, maar je weet maar nooit. De komende weken denk ik nu wel door te kunnen snijden.” Hij streeft zo’n vlakker oogstpatroon ook altijd na.

Forse plantbelasting

De plantbelasting van momenteel 37 of 38 vruchten is best fors. “Je ziet dat het kopje wat dunner wordt. We hebben best aardig groei-topwerk gehad. Nu wordt dat rustiger.” In week 12 zag hij de EC oplopen. “Daaraan merkte je toen al dat de plant rustiger zou gaan worden in zijn groei.”

Zolang het ’s nachts nog koud blijft, is de waterbehoefte nog niet heel groot. “Je schermt in deze periode wat meer. Dat geeft ook minder verdamping.” Na een tijdlang op een EC van 3,5 mS/cm te hebben gezeten, is de EC-instelling inmiddels verlaagd naar 3,2 en 3,0 met 0,2 punt lichtverlaging.

Luis is lastig

De meeste plagen zijn goed onder controle. “Alleen luis is hier en daar even wat lastig. De biologie pakt het nog niet helemaal op. De luis lijkt minder gevoelig te zijn geworden op de nog beschikbare correctiemiddelen.”

“De afgelopen jaren hebben we last van trips gehad. Nu hebben we er wel wat op vangplaten gevonden, maar verder hebben we ze dit jaar nog niet gezien. Misschien dat het meehielp dat we gelijk de dag na planten al een rondje gespoten hebben, om schoon te beginnen.” Vorig jaar heeft De Koning een spuitrobot aangeschaft. “Die kosten een vermogen, maar er kwam een tweedehands vrij. Zo’n gereviseerd exemplaar voldoet prima.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin