Doorgaan naar artikel

Vliesdoek beschermt prei op water tot -8 graden

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat het afdekken met dubbel vliesdoek de teelt van prei op water vrij goed beschermt tegen vorst. Vanwege de meststoffen in het water bevriest de voedingsoplossing ook niet snel.

De planten werden door het Belgische onderzoekscentrum Inagro op 26 september 2016 geplant. Bij aangekondigde vorstperiodes werd de prei afgedekt met dubbel vliesdoek. Boven de vlotterplaten werden temperaturen tot -8 graden Celsius gemeten, maar de voedingsoplossing bevroor bij die temperatuur vanwege de ec nog (net) niet. Dat leidt tot de conclusie dat bij strenge vorst dubbel vliesdoek niet afdoende is om kapotvriezen van de planten te voorkomen. De onderzoekers denken dat het plaatsen van een kleine tunnel, in combinatie met vliesdoek, meer bescherming kan geven.

Prei op water na een nacht met temperaturen tot -8° Celsius. De prei hangt slap en vertoont enige vorstschade. - Foto: Inagro

Prei op water na een nacht met temperaturen tot -8° Celsius. De prei hangt slap en vertoont enige vorstschade. – Foto: Inagro

Niet verwarmen

In de winter van 2015/2016 werd een vergelijkbare proef uitgevoerd, maar toen werd de voedingsoplossing verwarmd door het installeren van een verwarmingselement op de circulatiepomp. Er werd verwarmd als de temperatuur onder 5 graden Celsius kwam. Die aanpak had desastreuze gevolgen, omdat de wortels op deze manier actief blijven. Ze stuwen dan water de plant in, terwijl het boven de vlotterplaten vriest. De plant vriest dan kapot.

Enig risico blijft

Door het geringe temperatuurverschil tussen de lucht en de voedingsoplossing werden in de winter van 2016/2017 wel goede resultaten geboekt. Toch blijft er bij echt strenge winters een risico op kapotvriezen van de planten onder dubbel vliesdoek.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin