Doorgaan naar artikel

Vliegenvoeding verbetert bestrijding suzuki-fruitvlieg

De suzuki-fruitvlieg heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke plaag van fruitgewassen. Bij Wageningen UR zijn verschillende nieuwe bestrijdingstechnieken in onderzoek. Eén daarvan is het gebruik van de vliegenvoeding Combiprotec om de opname van bestrijdingsmiddelen door de vliegen te stimuleren.

Volwassen suzuki-fruitvliegen zitten graag op de bladeren in het gewas. De luchtvochtigheid is daar gunstig en met hun monddelen tasten de vliegen veelvuldig het blad af, op zoek naar suikers en gisten. Van deze kennis wordt gebruik gemaakt door bestrijdingsmiddelen in een lage dosering te mengen met stoffen die dienen als voedsel voor de vliegen. Meestal wordt daarvoor de term bait of lokaas gebruikt.

Frambozenstruiken in grote kooien werden behandeld met Combiprotec + Tracer. Na een week hadden vruchten in behandelde kooien 87% minder eieren dan vruchten in onbehandelde kooien. - Foto WUR

Frambozenstruiken in grote kooien werden behandeld met Combiprotec + Tracer. Na een week hadden vruchten in behandelde kooien 87% minder eieren dan vruchten in onbehandelde kooien. – Foto WUR

In de proeven van de WUR is gebruik gemaakt van het middel Combiprotec. Een mengsel van Combiprotec en een lage dosering van een insecticide wordt in grove druppels op het gewas gespoten. De volwassen vliegen eten van de opgedroogde druppels en nemen zo ook het toegevoegde bestrijdingsmiddel op. Combiprotec bevat geen lokstoffen, de vliegen komen het dus ‘toevallig’ op het blad tegen. De proeven laten zien dat de methode potentie heeft. In Groenten&Fruit 10 staat een uitgebreid onderzoeksverslag van de onderzoekers Hermen Helsen en Bart van der Sluit van Wageningen University & Research beschreven.

NFO-project

De proeven van de WUR zijn gedaan in het kader van het NFO-project ‘Biologie en beheersing van de suzuki-fruitvlieg’. Dat project werd gefinancierd door de NFO, het ministerie van LNV, Stichting Aardbei Onderzoek (SAO), The Greenery, Fruitmasters, Veiling Zaltbommel, Sun Berry International, Berry Brothers, Driscoll’s, Bakker Barendrecht en Veiling Zuid-Limburg.

Werking van middelen op volwassen suzuki-fruitvliegen bij toepassing met Combiprotec en hun toelatingen in zachtfruit (situatie maart 2018). Aardbeiplanten werden behandeld, vervolgens werden vliegen bij de planten losgelaten, en na 48 uur werd de sterfte van de vliegen bepaald. In de proeven zijn alle middelen toegepast in 10% van de dosering voor toepassing in aardbeien of kleinfruit. (Samenvatting van resultaten van meerdere proeven, individuele proeven in 4 herhalingen.)

Share this

Afbeelding
Herman Helsen

onderzoeker

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin