Doorgaan naar artikel

Vliegende robot geeft oogstvoorspelling aardbei

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Onderzoeksbedrijfsbedrijf Flanders Make heeft in samenwerking met Proeftuin Fruit een vliegende robot ontwikkeld die met behulp van camera’s, sensoren en algoritmes vanuit de lucht bloemen of vruchten op een stuk landbouwgrond kan tellen om een oogstvoorspelling te maken. De beelden zijn bruikbaar om oogstvoorspellingen te maken.

Flanders Make noemt het voor telers cruciaal om een goede oogstvoorspelling te maken om vooraf concrete afspraken te maken met afnemers en om in te schatten hoeveel middelen er nodig zijn voor de oogstarbeid. Drones maken luchtbeelden, op een laptop met artificiële intelligentie worden bloemen geteld. Daarbij kan het gaan om reeds aangelegde vruchten, maar ook om bloemen als maat van wat er met name bij doordragers aan oogst onderweg is. “Het aantal bloemen is een goede maat voor de oogst drie weken later”, vertelt Rob Heylen, onderzoeker bij Flanders Make. “Voor deze case hebben we luchtbeelden van doordragende aardbeigewassen verzameld. Ons algoritme analyseert de beelden en telt het aantal vruchten en/of bloemen die zichtbaar zijn. Dat gaat heel nauwkeurig. We zitten heel dicht bij wat iemand met de hand telt; tel je een vruchtje met nog een blaadje mee als bloem of juist niet meer. Dat is bij digitale telling net zo lastig als wanneer een persoon het doet.”

Ook voor andere gewassen

Een groot voordeel ten opzichte van tellen met de hand is dat de drone veel sneller is. Volgens Heylen is de techniek in principe ook bruikbaar voor andere gewassen, bijvoorbeeld om snel de opkomst van suikerbieten te bepalen. “Wat daarvoor nodig is dat het algoritme dat de luchtbeelden analyseert leert die bietenplantjes te herkennen. In het algemeen kun je zeggen dat als het moeilijk is voor mensen om verschil te zien, dat het dan voor een algoritme ook lastig is.”

Delen

Image
Leo Tholhuijsen

Freelance redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin