Vlekjes aan vrije schurftresistente appelrassen

10-09-2021 | Laatste update op 22-08 | |
Schurftresistente appel Magic Star. - Foto: Colruyt Group
Schurftresistente appel Magic Star. - Foto: Colruyt Group

Nieuwe schurftresistente appelrassen zijn goed te telen, maar hebben na de oogst en in de keten nadelen. Andere resistente rassen zijn niet vrij te telen.

Bij appels dienen zich nog niet direct heel interessante schurftresistente appelrassen aan, die ook nog eens beschikbaar zijn voor een grote groep fruittelers. Dit bleek uit een rondleiding tijdens de Opendeurdag van Pcfruit in Sint Truiden, waarbij onderzoeker Ann Gomand diverse rassen op een weinig bespoten perceel liet zien en besprak. Positief was dat op dit perceel, met weinig bespuitingen tegen schimmels in een schruftgevoelig jaar als 2021, de resistente rassen ook daadwerkelijk vrij waren van schurftaantasting.

Dochter van Pink Lady

Een nieuw resistent appelras is Bonita, dat door biologische fruittelers in Südtirol als clubras al aangeplant is. Het ras is een kruising van Cripp’s Pink (rasnaam Pink Lady) en Topaz die in oktober geplukt kan worden. Gomand lichtte toe dat de productiviteit goed is en het ras niet of nauwelijks beurtjaren kent. Het is een platte appel met bij de pluk een attractief uiterlijk met rode blos en goede smaak, maar met een matige hardheid en na de pluk wat teruglopende smaak. Het maakt de toepassing van SmartFresh nodig. Bonita kent al enkele proefaanplanten in België.

Vrij ras van Wageningen UR

Een ander nieuw schurftresistente ras is WUR 037, met de rasnaam Freya. De door Wageningen UR gekweekte appel is een vrij ras. De appel is kort bewaarbaar, waarbij SmartFresh de bewaarduur zou kunnen verlengen. Nog een nieuweling uit de koker van Wageningen UR is WUR 29. Dit is een kruising tussen Honey Crisp en SQ 159/Natyra, die sinds 2019 op de proeftuin staat. De eerste indruk van dit productieve ras dat eind september, begin oktober geplukt wordt, is positief.

Aandachtspunt zijn de zwarte stipjes die op de vrucht kunnen komen. Deze stipjes zien de onderzoekers op veel kruisingen, waarin SQ 159 als een van de ouders gebruikt is. Dit probleem is ook bij dit ras, dat ook bekend staat onder merknamen Natyra en Magic Star, al wat langer bekend, maar de aantasting verschilt per jaar en per teler sterk. De oorzaak en oplossing hiervoor zijn nog steeds niet bekend. Een ander vraagteken bij dit ras is of het ras wel beschikbaar komt voor een grote groep telers of dat het een clubras voor een selecte groep telers wordt.

Toprassen snel exclusief

In de afgelopen jaren scoorde SQ159 als schurftresistent ras bij Pcfruit erg goed wat betreft teelt, bewaarbaarheid en smaak. Het ras is als exclusief clubras echter niet vrij beschikbaar. In België telen slechts drie telers deze appel, exclusief voor supermarktketen Colruyt.

Hetzelfde geldt voor Zouk32, merknaam Coryphée, dat een kruising is uit het rassenveredelingsprogramma van boomkweker Johan Nicolai. Een best interessant vroeger ras, dat ook exclusief voor licentiehouder Colruyt door diezelfde drie telers wordt geteeld.

van Teeffelen
Wouter van Teeffelen freelance redacteur
Meer over


Beheer