Doorgaan naar artikel

Vlaanderen wil overwinst wkk’s voorkomen

Vlaamse overheid wil voordelen WKK beperken. Foto: Peter Visser. premium

Vlaamse overheid wil voordelen WKK beperken. Foto: Peter Visser.

De Belgische Boerenbond vreest dat de Vlaamse overheid wil morrelen aan de steun voor wkk’s in de glastuinbouw.

Vlaanderen kent een systeem van groencertificaten, als stimulans voor stroomproductie via wkk. De certificaten brengen jaarlijks stevige bedragen op. In normale jaren is dat vrijwel gelijk aan elektriciteitsverkoop. Zo wordt op tomatenbedrijven de laatste jaren uit tomatenverkoop inkomsten gehaald van € 42 per vierkante meter, waarbij elektriciteitsverkoop € 13 opbrengt en dergelijke wkk-certificaten € 11,50 per vierkante meter.

Oversubsidiëring voorkomen

Vlaanderen besloot twee jaar geleden al dit systeem uit te faseren en te stoppen voor nieuwe installaties. Met de jongste plannen kunnen ook bestaande installaties getroffen worden. De Vlaamse overheid wil zo oversubsidiëring voorkomen. Jaarlijks wordt straks een bandbreedte bepaald.

“Hierdoor weet de sector niet langer waar hij aan toe is. De omvang van de energiecertificaten was altijd bekend en tuinbouwers konden hier hun businessmodel op bouwen. Dat valt nu plotseling weg”, vertelt Hanne Leirs, adviseur Klimaat en Energie bij Boerenbond bij nieuwsdienst Vilt.be. Zij pleit voor maatwerk voor de bedrijven, omdat verschillen groot zijn tussen bedrijven, aangewakkerd door de energiecrisis.

Gaskosten compenseren met wkk-certificaten

De verkoop van de elektriciteit en het verkrijgen van wkk-certificaten compenseert normaal gezien de gaskosten.

Nederland kent fiscale stimuleringsmaatregelen voor tuinbouwgas. Dat voordeel verdwijnt in 2025. Beide stimuleringsmaatregelen laten zich overigens lastig vergelijken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin