Doorgaan naar artikel

Vlaamse plukkersregeling: loon naar € 12, telers vragen compensatie

De Vlaamse plukkersregeling (seizoensarbeid) kent lage brutoloonkosten van € 12 per uur. De tarieven zijn wel verhoogd, waarvoor de sector compensatie vraagt.

De Vlaamse regeling voor seizoensarbeid werkt met plukkaarten voor 100 dagen. Dat trekt zo buitenlandse werkkrachten, maar ook werkstudenten. Zij hoeven geen schriftelijk arbeidscontract te tekenen. Het systeem werkt feitelijk met fiscaal aantrekkelijke dagcontracten. De brutoloonkosten blijven zo minstens € 3 per uur onder het reguliere Vlaamse beloningssysteem, zo rekent Boerenbond voor.

Gestegen van € 10,50 naar € 12

Omdat in Vlaanderen inflatie automatisch wordt doorgerekend, is het uurtarief (ook na een cao-verhoging) gestegen van € 10,50 naar € 12. De Vlaamse telers vragen daarvoor compensatie van de Vlaamse overheid door fiscale voordelen toe te kennen. Dat lijkt te gebeuren, maar de Boerenbond wil snel uitsluitsel van de regering. Telers willen weten waar ze aan toe zijn.

Het is nu niet zeker of de regeling op 100 dagen blijft staan, zoals in de coronatijd, of terug gaat naar 65 dagen. Het zou voor fruittelers als Ludo Adriaensen uit Merksplas tot forse extra loonkosten leiden. Dat betekent dat hij na 65 dagen het reguliere tarief moet betalen aan 20 seizoenarbeiders, zegt hij op Vilt.be.

Duitse telers willen ook uitzondering

Vlaanderen heeft met dit systeem voor tuinbouw een aantrekkelijke uitzonderingspositie. De Duitse teelt vraagt om diezelfde uitzondering. De sector zucht onder verhoogde tarieven voor minimumlonen, terwijl grotendeels buitenlandse krachten het werk komen doen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin