Doorgaan naar artikel

Vlaamse appeltelers ‘massaal’ aan het rooien

Vlaamse appeltelers

Jonagold is het grootste ras in België, maar staat onder druk. - Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Marcel Berendsen

Appeltelers in Vlaanderen stoten door de lage prijzen percelen appels af.

Dat stelt Luc Vanoirbeek, secretaris van de Belgische koepel voor afzetorganisatie VBT. Hij spreekt van massaal rooien van appelpercelen in een interview met landbouwpersbureau Vilt. Het gaat veelal om percelen die niet geoogst zijn. Dat niet oogsten zou om 15 procent van het areaal gaan (800 hectare). “De Russische markt is volledig gesloten voor Europese appels, waardoor er een overaanbod is in Europa. Daarnaast is er ook nog eens extra import uit landen als Turkije. Behalve de verstoorde afzetmarkt en het overaanbod hebben de telers ook nog eens te maken met opslagkosten die sterk stegen door de hoge energieprijzen.”

Vlaamse appeltelers telen meer op kleiner areaal

De productie van Vlaamse appeltelers ligt dit seizoen met 238.000 ton circa 24 procent hoger dan het 5-jarige gemiddelde. Dat laatste cijfer wordt beïnvloed door een aantal krappe teeltjaren. Het appelareaal in België bedraagt naar schatting 5.234 hectare, tegenover 5.348 hectare vorig seizoen. Dat is een daling van 114 hectare, maar dus nog zonder de effecten van de huidige rooi.

Peren op 5-jarig gemiddelde

Voor Belgische peren zijn de vooruitzichten minder slecht. Dit seizoen bedroeg de productie 346.000 ton. Dat ligt 0,2 procent boven het 5-jaarlijkse gemiddelde. Een normaal perenjaar, stelt Vanoirbeek.

Beheer
WP Admin