Vlaams prijsvoorstel erwten onvoldoende: 40% erbij

07-10 | |
Erwtenoogst. - Foto: Twan Wiermans
Erwtenoogst. - Foto: Twan Wiermans

Diepvriesgroentefabrikanten bewegen met prijsvoorstel in Vlaanderen, maar vooralsnog onvoldoende.

Voor een aantal groenten hebben de industriële verwerkers een prijsvoorstel gedaan in de vervroegde onderhandelingen. Het gaat dan om erwten, bonen, spinazie en courgettes. Voor telers is dat vooralsnog echter onvoldoende om de kostenstijging op te vangen. Voor erwten is een prijsverhoging van 40% voorgesteld.

Danny Metsu, groenteteler en ondervoorzitter van de telersvereniging Ingro is niet tevreden. Hij zegt dat op Vilt.be. Door de droogte dit jaar viel de erwtenoogst al 40% lager uit. “Als je kijkt naar de teeltomstandigheden dan kom je hiermee niet uit de kosten. Om de kosten te dekken, moet je 8 tot 10 ton van een hectare halen. Door de droogte kwamen we de afgelopen jaren niet verder dan 3 tot 4 ton. Als je daar 40% bij optelt, kom je op 5,6 ton en zit je nog onder de kostprijs.” De telers houden dan rekening met een vergelijkbaar seizoen in 2023.

Andere factoren

Ingro houdt ook rekening met verdergaande milieumaatregelen in het nieuwe Europese landbouwbeleid. Vanaf 2023 kan ook in België de vrije teeltstrook aan sloten uitgebreid worden van 1 naar 3 meter, zoals in Nederland.

Ingro accepteert prijzen pas als voor alle andere groenten een akkoord is bereikt. Dat zou voor 24 oktober moeten plaatsvinden. Telers kijken namelijk ook naar tarweteelt. Er wordt voor de volgende tarweoogst in de zomer van 2023 namelijk al een garantieprijs van € 320 per ton afgegeven, stelt Metsu, die zelf 60 hectare bloemkool en spruiten teelt voor industrie en die langetermijnrelatie wel koestert.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer