Vlaams onderzoek mikt op natuurlijk bestrijden koolvlieg

21-12-2020 | Laatste update op 13-09 | |
Spruitkool met koolvlieg. - Foto: Van Iperen
Spruitkool met koolvlieg. - Foto: Van Iperen

Onderzoeksinstellingen in Vlaanderen starten komend jaar met de ontwikkeling van duurzame strategieën tegen koolvlieg. De focus ligt op natuurlijke plaagbeheersing en op preventieve teelttechnische maatregelen.

De mogelijkheden om de koolvlieg chemisch te bestrijden worden steeds kleiner. Alleen natuurlijke bestrijdingsmogelijkheden blijven over, is de gedachte achter het project ‘Duurzame beheersing van koolvlieg’. De Vlaamse overheid draagt mede bij aan het initiatief.

Tussenteelten aanleggen

Om de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van koolvlieg te stimuleren, worden in percelen met kool tussenteelten aangelegd met verschillende bloeiende plantensoorten. Daarnaast wordt gekeken naar het uitzetten van commercieel beschikbare vijanden van koolvlieg, zoals kortschildkevers en nematoden.

Preventieve maatregelen toepassen

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ wordt ook de toepasbaarheid van preventieve teelttechnische maatregelen onderzocht. Denk daarbij aan het gebruik van afdekmaterialen om de vlieg te weren en technieken die zijn gericht op de verwijdering van de koolvliegeieren.

Bij het onderzoek zijn onder meer Hogeschool Gent, het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (Kruishoutem), Inagro (Rumbeke-Beitem) en Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver) betrokken.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer