Vlaams groenteareaal redelijk stabiel

30-06 | Laatste update op 13-09 | |
In Vlaanderen zakte het aantal bedrijven met prei van 939 in 2019 naar 571 in 2022 - Foto: Stan Verstegen.
In Vlaanderen zakte het aantal bedrijven met prei van 939 in 2019 naar 571 in 2022 - Foto: Stan Verstegen.

De arealen van de grootste vollegrondsgroentegewassen in Vlaanderen zijn de afgelopen 4 jaar redelijk stabiel gebleven.

De in areaal belangrijkste vollegrondsgroente in Vlaanderen zijn achtereenvolgens bloemkool (ruim 3.600 hectare), prei (bijna 2.800 hectare) en spruitkool (2.600 hectare). Deze cijfers zijn voorlopig en gebaseerd op recente perceelaangiften bij het Vlaams ministerie van Landbouw & Visserij. Het grootste deel van de oppervlakte bloem- en spruitkool is voor de industrie, het overgrote deel van de preiproductie is voor de verse markt.

Oppervlakte voor industrie lager

In vergelijking met de eerdere jaren 2021, 2020 en 2019 valt op dat het industrieaandeel vorig jaar voor de genoemde gewassen groter was in de jaren ervoor. In 2022 zijn de industriearealen juist gekrompen. Enkele maanden geleden ontstond er ongenoegen onder Vlaamse telers vanwege de in hun ogen ondermaatse vergoeding voor hun producten door de industriële verwerkers. Dat mondde toen uit in toegangsblokkades bij enkele van deze diepvriesbedrijven.

Aantal bedrijven in 2022 lager

In de genoemde perceelaangifte is ook gekeken naar de aantallen Vlaamse telers. Dat loopt voor alle genoemde gewassen in de honderden. Tot vorig jaar bleef de krimp beperkt, dit jaar is het aantal telers volgens het ministerie van Landbouw sterk afgenomen.

 

 

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer