Doorgaan naar artikel

Vlaams areaal aardbei, appel en kiwibes kleiner

Archiefbeeld aardbeienteelt. In de Vlaamse fruitsector valt een daling van het areaal aardbeien op. Foto: Misset

Archiefbeeld aardbeienteelt. In de Vlaamse fruitsector valt een daling van het areaal aardbeien op. Foto: Misset

Uit areaalgegevens in Vlaanderen komt, naast dalingen, een stabiel beeld naar voren bij peer en zachtfruit.

In de Vlaamse fruitsector valt een daling van het areaal aardbeien op. Deze daalt met ruim 8% tot net geen 1.075 hectare. Die daling is al langer zichtbaar. In 2019 stonden in Vlaanderen 530 aardbeienbedrijven geregistreerd op 733 hectare in openlucht en 454 hectare onder beschutting. Samen waren deze telers goed voor productie van ruim 45.000 ton aardbeien.

De areaaldaling heeft mogelijk weinig effect op de productie, als deze krimp in openluchtteelten plaats vindt. De cijfers van 2022 zijn voorlopig en niet uitgesplitste in type teelt. In 2018 kwam circa 18% van de productie van openluchtteelten, 25% van de productie kwam van teelten onder toegankelijke kappen en 58% van serreteelten.

Bij zachtfruit is een stabiel beeld bij frambozen en blauwe bessen zichtbaar. Groei is er bij de kleine teelten bramen en daling bij kiwibes. Die teelt lijkt niet door te breken.

Het areaal appelen daalt opnieuw in Vlaanderen. In vier jaar is 500 hectare appels gerooid, blijkt uit de cijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. Bij peren is de teelt opvallend stabiel de laatste vier jaar.

Beheer
WP Admin