Doorgaan naar artikel

Visogen maakt bewaring peren lastig

Al voor de pluk is het zaak peren klaar te maken voor een probleemloos verblijf maandenlang in de koelcel. Voorkomen van visogen is daarbij een van de grootste uitdagingen.

Om in de praktijk het vaak lastige probleem van visogen in de lange bewaring van peren beheersbaar te houden, lijkt vooralsnog een traditioneel afspuitschema, een naoogstbehandeling door de dompelen met Pentobec en eventueel nog een een MCP-behandeling de logische weg. Dat blijkt uit onderzoeken die zijn gedaan door de Centrale Adviesdienst Fruiteelt (CAF) en in het kader van Fruit Vooruit.

CAF onderzocht tijdens het afgelopen bewaarseizoen de problemen bij peer in 21 verschillende objecten. Deels met de bespuitingen voor de pluk, met de bekende schimmelbestrijdingsmiddelen als Captan, Bellis, Switch, Geoxe en Pomax, maar ook met onbekendere groene of experimentele middelen. Deels ook peren met na-oogstbehandelingen.

Uit de beoordeling half mei van de bewaarde peren viel dus vooral het hoge percentage peren met visogen op. Visogen (Cadophora luteo-olivacea) zorgen voor typische ingezonken bruine plekken in de peren.

Problemen met visogen (links) en met ook andere vormen van vruchtrot in de lange bewaring en de korte van peer zijn legio. – Foto: Syngenta
Problemen met visogen (links) en met ook andere vormen van vruchtrot in de lange bewaring en de korte van peer zijn legio. – Foto: Syngenta

Voorzichtig plukken voorkomt problemen

Na de oogst in najaar 2022 zijn de peren onder ULO-conditie tot en met 21 april bewaard, waarna nog enkele weken in een mechanische koelcel. Hierdoor konden alle infecties tot expressie komen en in de waarneming meegenomen worden. De onbehandeld peren waren voor 45% aangetast door vruchtrot, wat bijna in zijn geheel voor rekening van visogen kwam. Dat er zo weinig ander rot in de onbehandelde proefobjecten zat, schrijft CAF-adviseur Ferdy Tolhoek toe aan de droge periode rond en in de pluk en het zeer nette plukken door het proeftuinpersoneel. Daardoor waren de omstandigheden ongunstig voor vruchtrotschimmels, die vaak op wonden optreden. Het voorzichtig plukken is dan ook tevens een belangrijkste preventiemaatregel in het voorkomen van vruchtrot.

Grote verschillen in bestrijdingsresultaat

Op enkele uitzonderingen na hadden alle spuitschema’s deels wel vruchtrot en ook visogen bestreden. Enkele objecten gaven een resultaat van 90% niet aangetaste vruchten. Alleen Captan had, zoals verwacht, bijna geen werking tegen visogen. Dat komt doordat de laatste bespuiting minstens vier weken voor de oogst moet plaatsvinden. Het belang van aanvullingen in het schema wordt hiermee onderstreept.

Het topresultaat van 90% bescherming was een praktijkschema met tweemaal Pomax in laatste weken en een naoogstbehanding door met Pentobec te dompelen. Daar waar alleen met Pentobec gedompeld was de werking bijna even goed.

Naoogstbehandeling in de koelcel met het experimentele middel Exp BASF kwam, zonder verder fungiciden te spuiten, tot 77% werking. Het experimentele groene middel Exp. S vier maal gespoten in de laatste weken voor de pluk, al dan niet in combinatie met andere middelen zoals Vacciplant, gaf te weinig werking. Andere bestaande en nieuwe groene middelen vielen in de proef van CAF volledig door de mand. Het is dan ook erg belangrijk om uiteindelijke conclusies te formuleren op basis van meerjarige resultaten, waardoor zich verschillende situaties voordoen met weersomstandigheden voor en tijdens de pluk.

MCP-behandeling helpt ook

In andere minder uitgebreide proef in de ondersteuning vanuit Fruit Vooruit kwam de combinatie van middel Exp S. en ethyleenremmer Fysium als naoogstervaring goed naar voren. Onbehandeld was 42% van de peren rot, waarvan 40% gemonitord werd als visogen; Fysium is een ethyleenremmer op basis van werkzame stof 1-MCP, vergelijkbaar met Smartfresh.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin