Doorgaan naar artikel

‘Vis- en groenteteelt alleen op eiland rendabel’

Foto: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen

Foto: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen

Alleen op markten met hoge prijzen voor groente en vis kan combinatieteelt rendabel zijn.

Die voorwaarden zijn vaak alleen op eilanden te vinden, zegt Roel Bosma van de leerstoelgroep Aquacultuur en visserij (WUR). Er zijn zo’n duizend commerciële bedrijven in de wereld die aan aquaponics doen; het combineren van visteelt en tuinbouw. De helft daarvan lijdt verlies, zegt Bosma in het Wageningse blad Resource.

Import duur

Bosma begeleidde WUR-studenten die voor een Nederlandse investeerder onderzochten hoe hij zijn investering in vis- en groenteteelt op de Filippijnen kon laten renderen. De combinatie van op (de Filipijnen) dure vissoorten en groente als sla of tomaat lijkt rendabel. Die conclusie geldt alleen voor Filipijnen, omdat import relatief duur is voor de eilanden.

Helft maakt verlies

Uit een recent Amerikaans onderzoek onder tweehonderd bedrijven wereldwijd blijkt dat meer dan de helft van deze aquaponics-bedrijven verlies maakt. Bosma: “Met tilapia of meerval telen red je het niet, want die zijn veel te goedkoop. Je moet echt een nichemarkt voor dure vis vinden en dat visteeltdeel moet financieel sluitend zijn.”

Proeven in Nederland

In Nederland zijn drie onderzoekprojecten geweest, maar die concludeerden dat het telen van de vis te veel kostte. “Bovendien vind je in Nederland moeilijk een nichemarkt voor groenten, want binnen de kortste keren bedienen de Nederlandse tuinders die nichemarkt voor een veel lagere prijs.”

Bovendien zijn de milieuvoordelen hier gering. De aquacultuur en groenteteelt doen al aan recirculatie van voedingsstoffen, aldus Bosma in het blad Resource.

Proef met de kweek van de vis tilapia en de tomatenteelt in een kas in Bleiswijk in 2007. - Foto: ANP

Proef met de kweek van de vis tilapia en de tomatenteelt in een kas in Bleiswijk in 2007. – Foto: ANP

Pluim

Toch zijn meerdere partijen in Nederland nog bezig met ontwikkeling van die teelt. Groente- en visteler Jos Hakkenes uit Vortum-Mullem heeft van de provincie Noord-Brabant dit voorjaar nog aanmoedingsprijs gekregen, om combinatieteelt in varkenstallen verder te ontwikkelen. Volgens Hakkenes zijn in Nederland nog zo’n 1.500 mensen betrokken bij deze teelt in met name stadstuinbouwprojecten.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin