Virus-verschijnsel Chinese kool vrijwel zeker TuMV

18-08-2020 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Wim van den Eertwegh
Foto: Wim van den Eertwegh

De virusachtige verschijnselen die in juni/juli de teelt van Chinese kool parten speelde, is vrijwel zeker het Turnip Mosaic Virus TuMV.

De virusachtige verschijnselen werden met name in Oost-Brabant en Midden- en Noord-Limburg aangetroffen in meerdere rassen Chinese kool. De uitslag van de eerste test van Bejo Zaden op Turnip Mosaic Virus gaf nog geen 100% duidelijkheid, maar uit de uitslag van een tweede test bleek dat er sprake was van TuMV.

Ook vanuit Duitsland komen berichten over door TMV aangetaste Chinese kool. TuMV is een virus dat door bladluizen kan worden overgedragen, zoals groene perzikluis en melige koolluis. Het virus is niet overdraagbaar via zaad.

Virus niet in bewaarkool

De vrees dat ook in plantingen voor de bewaarkool virus zou optreden, is niet bewaarheid geworden. Chinese kool voor de bewaring wordt in de eerste twee weken van augustus geplant. In deze plantingen zijn de virusachtige verschijnselen niet meer opgetreden. Dit tot opluchting van telers en afzetorganisaties.

Meer virussymptomen

Ook in peen en suikerbieten is dit jaar sprake van meer virusaantasting. Vanuit de praktijk komen geluiden dat met name in het begin van het seizoen de druk van bladluizen in peen hoog was. Voor beide gewassen is 2020 het eerste jaar waarin een zaadcoating met neonicotinoïden niet meer is toegelaten. In de onbedekte teelt van Chinese kool heeft Calypso als gewasbehandeling nog een toelating tegen bijtende en zuigende insecten.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer