Doorgaan naar artikel

‘Vinden en binden goed personeel is topsport’

Op 14 augustus verkocht Johan Trouw zijn laatste natuurrabarber van dit seizoen. “We zijn dit jaar langer doorgegaan dan andere jaren. Vaak stoppen we eind juli al.”

Dat Trouw langer oogstte kwam enerzijds omdat veiling BelOrta nog behoefte had aan product. “Daarbij kwam dat de prijzen op een acceptabel niveau lagen. Tegen mijn principes in heb ik ook geoogst van een perceel dat ik pas dit jaar heb aangeplant. Dat kwam ook omdat het gewas al behoorlijk groot was en ik wil dit perceel volgend jaar ook weer wat later in het seizoen oogsten. Maar vandaag was de koek wel echt op; we zagen steeds meer slijtage in het gewas en hadden elke keer meer meters nodig voor een pallet.”

Kleinere productie rabarber

Trouw haalde dit seizoen minder kilo’s rabarber van een hectare dan vorig jaar. “Het is lastig te zeggen hoeveel minder precies, maar zeker wel 20%. Waarschijnlijk de erfenis van de afgelopen jaren, waarin we te maken hadden met enorme hitte, droogte, et cetera. Dat komt er op een bepaald moment toch uit.”

Daar stond tegenover dat de prijzen voor natuurrabarber afgelopen seizoen beter waren dan vorig jaar. Al noemt Trouw ze nog steeds ‘niet grandioos’. “Vanwege de gestegen kosten op alle vlakken, waaronder personeel, was een ietwat hogere prijs ook hard nodig.”

Persoonlijk stoor ik me aan de ‘blindheid’ van veel internationale medewerkers

Buikpijn over invullen arbeidsbehoefte

De personeelsvoorziening is een item dat de teler uit Etten-Leur sterk bezighoudt. Het vinden van goede mensen is volgens hem topsport, net zoals het binden van personeel. “Goede mensen zijn moeilijk te vinden en als je ze eenmaal hebt, moet je met serieuze knikkers komen om ze te houden. Persoonlijk stoor ik me aan de ‘blindheid’ van veel internationale medewerkers; dikwijls vergelijken ze appels met peren. Ze kijken naar wat ze kunnen verdienen op een bepaalde plek, maar houden er bijvoorbeeld geen rekening mee dat de huisvesting twee keer zo duur is. Het gaat er toch om wat er netto overschiet en dat snappen ze niet altijd. Dat soort zaken steeds moeten uitleggen, is frustrerend.”

Trouw, die onder meer werkt met Roemenen en Litouwers, ervaart dat het ook steeds lastiger wordt om goede afspraken te maken met medewerkers. “Ik probeer een soort planning te maken, zodat de mensen afwisselend van elkaar op vakantie kunnen. Maar net voordat je ze terug verwacht, krijg je dan bericht dat ze dit seizoen niet meer terugkomen. Daar sta je dan met je planning. Het rondbreien van de arbeidsbehoefte wordt gewoon een steeds groter issue. En dat terwijl ik slechts een man of acht nodig heb. Ik heb er regelmatig buikpijn van.”

De illusie dat je onkruid volledig onder de duim krijgt, moet je laten varen

Onkruid onder controle houden

Trouw strooide begin juli 200 kilo KAS per hectare, het beregenen van de rabarberpercelen was – in tegenstelling tot de meeste andere jaren – in de afgelopen weken niet nodig. “Dat scheelt een boel werk”, geeft hij half augustus aan. “De komende periode is het rustig met de rabarber, pas half oktober gaan we weer percelen rooien voor de vervroegde teelt. Tot die tijd is het vooral zaak om de onkruiddruk niet te zeer te laten oplopen. Dat is een uitdaging, vanwege het beperkte aantal goede herbiciden. De illusie dat je onkruid volledig onder de duim krijgt, moet je dan ook laten varen. Maar als er nog collega’s zijn met ideeën om dit te tackelen, hoor ik het graag. Wij proberen het onkruid door inzet van een rijenfrees en soms een bosmaaier toch enigszins onder controle te houden. Het belangrijkste is dat het gewas niet overwoekerd wordt.”

Veranderende rassenkeuze

Voor Trouw is duidelijk dat het ras Frambozen Rood volgend jaar geen onderdeel meer zal uitmaken van zijn teeltplan. “De steeldikte is onvoldoende waardoor de oogst te veel arbeid kost. Daarnaast heb ik het idee dat Frambozen Rood na de oogst minder lang te bewaren is. We gaan door met Goliath en een ras waarvan ik de naam niet ken, ik noem het ‘ras X’. Dat ras, dat we dit jaar voor het eerst op grotere schaal telen, deed het dit seizoen goed. Het groeide rustiger en er trad minder snel slijtage op. Dat biedt mogelijkheden om de productie meer over het seizoen te spreiden.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Trouw

teelt in Etten-Leur (N.Br.) vervroegde rabarber, rabarber in tunnels en natuur rabarber. Verder teelt hij Chinese kool en ijsbergsla.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin