Doorgaan naar artikel

Vijf ton groente in soep van ‘gekke groente’

Stichting Kromkommer heeft geld genoeg verzameld om een soeplijn van afgekeurde groente op de markt te brengen.

Via crowdfunding is het doel van 25.000 euro behaald. Dit jaar willen de ondernemers daarmee 20.000 ‘staanzakken’ soep laten produceren van een halve liter. Dat betekent afzet voor circa 5.000 kilo afgekeurde groente. Die productie moet opgeschroefd worden om de stichting draaiend te houden, zegt mede-initiatiefneemsters Lisanne van Zwol.

Met een groep van negen telers is nu afgesproken dat ze de afgekeurde groenten gaan leveren. Het gaat om vruchten die nu ook ongeschikt zijn voor snijderen. Volgens Van Zwol is contact gelegd met telers van komkommer, paprika, verschillende segmenten tomaten en aubergine. Ook is één vollegrondsgroenteteler betrokken.

Naast de soeplijn, zijn de jonge ondernemers Jente de Vries, Lisanne van Zwol en Chantal Engelen in gesprek met supermarkten om onder label ook groente te leveren. Afgelopen jaar werd ook een proef gedaan met afgekeurde groente in een Rotterdamse groothandel. Ook hier lagen de groenten onder het label Kromkommer in de schappen. “We zijn idealistisch begonnen, maar we willen financieel duurzaam zijn. Dat betekent dat we producten kunnen ontwikkelen, salarissen kunnen betalen en zo kunnen bouwen aan de toekomst”, zegt Van Zwol. Twee van de ondernemers is fulltime actief voor de stichting.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin