Vierde jaar FresQ-zaak zonder zicht op boedel

25-05-2020 | |
FresQ-faillissement nu drie jaar geleden. Foto: Peter Visser.
FresQ-faillissement nu drie jaar geleden. Foto: Peter Visser.

De afwikkeling van het faillissement van FresQ gaat het vierde jaar in, ogenschijnlijk zonder veel vooruitgang.

In het jongste faillissementsverslag meldt curator Hernri Bentfort van Valkenburg van DVDW Advocaten uit Den Haag geen vooruitgang in de FresQ-zaak. Het faillissement werd vrijwel precies drie jaar geleden uitgesproken. Een langslepend traject, erkent de curator. Voor een inhoudelijke toelichting vindt Bentfort van Valkenburg het te vroeg.

Dat betekent niet dat het onderzoek vast zit naar het faillissement van de telersvereniging. Achter de schermen wordt volop aan de afwikkeling gewerkt, blijkt uit de urenregistratie van de curator. De onderzoeken van de curator zijn officieel in een afrondende fase, blijkt uit het faillissementsverslag. Dat werd in het najaar van 2019 ook zo gemeld.

Bentfort van Valkenburg deed onderzoek naar de aansprakelijkheid, oftewel of hij de teveel ontvangen GMO-subsidie bij een bepaalde groep mensen kan terugvorderen. De uitkomsten zijn nog niet naar buiten gekomen.

Uitkomsten besproken

Uitkomsten van het onderzoek zijn al wel met betrokken partijen besproken in 2019. De claim van het ministerie van Economische Zaken van ruim € 52 miljoen ten onrechte uitgekeerde GMO-gelden is als vordering nu opgenomen. Op gebied van de boedel is geen voortgang gemeld. Die boedel wordt in het laatste financieel verslag ingeschat op € 556.000. De curator voert nog overleg over enkele roerende en onroerende zaken.

De kernvraag is wat de curator gaat doen met de vordering van de staat. Komt er een terugvordering bij de oud-betrokkenen van FresQ, de telers of bestuurders? “Als ik iets wil terugvorderen kan ik dat niet mijn eentje beslissen, maar heb ik toestemming nodig van de rechtbank.”

Samenhang

Het besluit over terugvordering lijkt ook samen te hangen met een strafrechterlijk onderzoek naar één van de oud-leden van de telersvereniging, RedStar. “Ten delen hangt het inderdaad samen met wat in het verleden is gebeurd”, zegt Bentfort van Valkenburg. De curator treedt op in het belang van de overheid in deze zaak.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer