Vier Spaanse kassen geruimd vanwege ToBRFV

31-01-2020 | Laatste update op 17-08 | |
Foto: DCM
Foto: DCM

In vier kassen in de Spaanse gemeente Vicar worden alle tomatenplanten verwijderd in verband met ToBRFV. Dat blijkt uit een publicatie van de provincie Andalusië in het staatsblad.

In de publicatie staan maatregelen voor zes besmette kassen. Eerder was al bekendgemaakt dat zes bedrijven, die hetzelfde plantmateriaal hebben gekregen als het eerste besmette bedrijf in Vicar, verdacht zijn. Of deze maatregelen gelden voor deze verdachte bedrijven, is niet duidelijk. In de melding in het staatsblad gaat het om kassen in de gemeenten Vicar en El Ejido.

Ruiming kassen

Aanvankelijk leek Spanje niet tot volledige ruiming over te gaan, maar de maatregel ruiming wordt toch ingevoerd voor vier van de zes besmette kassen. Bij de overige twee wordt voorlopig gekozen voor gedeeltelijke ruiming en aanvullende teelteisen. Hier zijn nog geen symptomen waargenomen.

Waar geruimd wordt, moeten de telers een ander gewas telen en de grond ontsmetten. De kas wordt minimaal dertig dagen gesloten om een behandeling ter ontsmetting toe te passen. De zes kassen hebben een gezamenlijk oppervlakte van ruim 6 hectare.

Nederland stabiel beeld

In Nederland blijft het aantal besmettingen op dertien staan, liet NVWA vorige week weten. Dat komt overeen met een areaal van meer dan 300 hectare.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer