Doorgaan naar artikel

Verwerkingslijn Wentink neusje van de zalm

Groentenverwerker Wentink in Luttelgeest werkt sinds kort met een nieuwe optische sorteerder voor peen. Het apparaat is onderdeel van een geavanceerde verwerkingslijn voor het wassen, sorteren, koelen en inpakken van peen. Wentink stelde vorige week zijn deuren open als onderdeel van de jaarlijkse peendag in Emmeloord.

De als Triplus aangeduide sorteerder van het in Eindhoven gevestigde bedrijf Concept Engineers werkt met zes camera’s die elke peen van alle kanten in beeld brengen. Dat gebeurt op het moment dat de peen een vrije val maakt tussen twee elkaar opvolgende transportbanden. Afwijkende exemplaren –vanwege een plekje, vlekken, te kort of te krom, worden met een gerichte luchtstraal uit hun baan geschoten en worden zo uit de partij verwijderd. De Triplus bij Wentink kwam in de plaats van een vergelijkbare sorteerder, met (slechts) twee camera’s, waarmee de peen liggend op een transportband uitsluitend aan één zijde werd bekeken. Daardoor bleven sommige afwijkingen letterlijk buiten beeld. Dat is met de nieuwe Triplus niet meer mogelijk, aldus Concept Engineers. De capaciteit is 15 tot 20 ton per uur.

 

Wassen

Verder was een wastrommel te zien van Van Dijke, gevestigd in Sint Philipsland. De bouwer omschrijft de trommel als een combinatie van een natte en droge trommel. ‘Nat’ als een waterniveau wordt aangehouden tot boven de onderkant van de trommel, en ‘droog’ als uitsluitend met water uit een sproeileiding wordt gewerkt. Het watergebruik is dan 10 tot 15 kubieke meter per uur. De afvoer van het zand gaat met Van Dijke omschrijft als een asloze vijzel. Deze constructie zorgt er voor dat de afvoer niet kan verstoppen of kan vastlopen. De vullingsgraad wordt automatisch geregeld met een ampèreregeling op de drie aandrijfmotoren voor de trommel. Afhankelijk van de stroomweerstand wordt een doseerklep aan de uitstroomzijde van de trommel aangestuurd, waarmee de passeersnelheid van de peen door de trommel wordt versneld of vertraagd. De motoren hangen boven de trommel, met aandrijfriemen, waarin de trommel is opgehangen. Door deze constructie draaien de lagers altijd boven het waterniveau, en is het geheel nagenoeg trillingsvrij.

 

Filteren

Het spoelwater uit de trommel met zand en organische deeltjes wordt vervolgens over een filterunit geleid. Deze bestaat uit een doorlatende transportband die organische delen en grove zanddelen tegenhoudt en direct afvoert, en fijnere zanddelen plus het spoelwater laat passeren. Deze voorscheiding, die vooral is gericht op het organisch materiaal, voorkomt het ontstaan van stank in het waterbassin.

  

Koelen

De peen wordt voorafgaand aan het verpakken door een hydrocooler geleid, met water van 0 graden Celsius. Bij een verblijfsduur van zo’n 15 minuten en een capaciteit van 15 ton per uur wordt de producttemperatuur volgens Van Dijke met 12 graden verlaagd. Het koelvermogen is 200 kW. Het water wordt na iedere koelbeurt over een zeefbocht geleid. Het koelblok zelf – om het water te koelen- staat vertikaal opgesteld. Voordeel daarvan is dat in vergelijking met een liggend blok de benodigde oppervlakte aan koelribben kleiner is. Dat beperkt de energiebehoefte.

Bron: Groenten & Fruit auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin