Doorgaan naar artikel

Vervoer versproducten per trein Valencia-Rotterdam

Vanaf 6 mei gaan versproducten in plaats van over de weg ook over het spoor onder de naam Coolrail. Het is een directe treinverbinding voor versproducten. 3 maal per week vervoert een gekoelde trein versproducten tussen Valencia en Rotterdam.

Het transport naar Nederland via de nieuwe rechtstreekse treinverbinding is even snel als wegtransport, maar veel duurzamer. Er wordt een reductie in CO2-emissie van 70 tot 90% gerealiseerd, volgens de initiatiefnemers. CoolRail is een initiatief van Euro Pool System en Bakker Barendrecht. Aan het initiatief nemen daarnaast nog diverse partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche deel.

Door het vervoer per trein wordt het aantal vrachtwagentransporten jaarlijks met 12.096 verminderd en worden 22 miljoen wegkilometers bespaard, stelt Euro Pool System. Daardoor wordt jaarlijks circa 15.000 ton CO2 minder uitgestoten. Vanaf de start op 6 mei gaan 42 containers per trein heen en terug, 3 keer per week en 48 weken per jaar.

Traject ter verduurzaming moet nog worden uitgebreid

Een belangrijke drijfveer voor de betrokken partijen is het verduurzamen van het vervoer tussen Spanje en Nederland. Spanje is voor Noordwest-Europa de grootste handelspartner voor de import van verse groenten en fruit, zoals sla, tomaten, komkommers en sinaasappels.
Het traject naar Valencia is de start van een netwerk. Het is de bedoeling om door te groeien en CoolRail-treinenverbindingen ook in te zetten naar Duitsland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk.

Naast Euro Pool System en Bakker Barendrecht zijn ook Shuttlewise, Albert Heijn, Visbeen, Kloosterboer, DailyFresh, EasyFresh, Primaflor, Bollo, Agroiris, Fruveg, TobSine, Pozo Sur en Samskip bij het project betrokken.

Share this

Afbeelding
Eric Beukema

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin