Groenten & Fruit Actueel
||

Vertrouwenspersoon helpt boer bij aanpak criminaliteit buitengebied

Steeds meer boeren melden verdachte situaties dankzij vertrouwenspersonen. Leegstand en financiële druk maken buitengebied kwetsbaar voor criminaliteit.
Grondstoffen voor productie van drugs. Vertrouwenspersonen en voorlichting helpen boeren in het buitengebied om verdachte situaties sneller te melden en criminaliteit tegen te gaan. Foto: Henk Riswick

Grondstoffen voor productie van drugs. Vertrouwenspersonen en voorlichting helpen boeren in het buitengebied om verdachte situaties sneller te melden en criminaliteit tegen te gaan. Foto: Henk Riswick

De inzet van vertrouwenspersonen kan boeren en andere bewoners van het buitengebied helpen melding te maken van verdachte situaties.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van Bureau Broekhuizen in opdracht van Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland, in samenwerking met de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie.

Uit het onderzoek blijkt dat een groot aantal (1 op de 3) agrarisch ondernemers en andere bewoners van het buitengebied vermoedt dat criminele groepen gebruikmaken van agrarische gebouwen. En 1 op de 6 bewoners is zelf weleens benaderd voor vermoedelijk crimineel gebruik van hun terrein. Twee derde van de bewoners is zelf slachtoffer geweest van inbraak of diefstal in het buitengebied.

Voor het onderzoek werden 798 agrarisch ondernemers en bewoners van het buitengebied van Brabant en Zeeland bevraagd. Vervolgens is met een select aantal betrokkenen (bewoners en overheidsfunctionarissen) een verdiepend gesprek gevoerd.

Gaby de Ruiter, vertrouwenspersoon Veilig Buitengebied bij LTO Noord, zegt dat steeds meer bewoners van het buitengebied contact zoeken. Boeren zitten met inbraak, diefstal, verdachte situaties of onverklaarbare activiteiten op het eigen erf of in de omgeving. De Ruiter was dit jaar betrokken bij 25 voorlichtingsbijeenkomsten met ruim 800 bezoekers.

Voorlichting helpt

Eerder was een rapport van onderzoeksbureau TwynstraGudde over (drugs)criminaliteit in Zeeland en Noord-Brabant aanleiding voor ZLTO om samen met Platform Veilig Ondernemen de situatie in het buitengebied te verbeteren. Er zijn verschillende projecten opgezet, onder andere met voorlichtingsbijeenkomsten, om bewoners van het buitengebied te wijzen op het belang van melding van verdachte situaties. Tegelijk werden handvatten aangeboden om zelf geen slachtoffer te worden van crimineel gedrag, bijvoorbeeld door standaardhuurcontracten aan te bieden (gebruikt door 45% van de verhuurders, volgens het onderzoek). In het gebied werden 120 veiligheidsscans uitgevoerd die ondernemers alert maken op mogelijke kwetsbaarheden op hun bedrijf.

Volgens de onderzoekers is de problematiek in het buitengebied onverminderd groot: “Diefstal en inbraak vinden vaak plaats en agrariërs worden benaderd voor criminele doeleinden.”

Boer financieel kwetsbaar

De onderzoekers stellen dat meer focus van de overheid op de mogelijke risico’s in het buitengebied gewenst is om criminaliteit te voorkomen. “Een belangrijke risicofactor is de aanwezigheid van leegstaande loodsen en schuren.” Uit het onderzoek blijkt dat agrarisch ondernemers het moeilijk vinden een winstgevende nieuwe bestemming te geven aan leegstaande stallen of loodsen. Daarbij komt dat agrarisch ondernemers soms financieel kwetsbaar zijn, wat ze extra aantrekkelijk maakt voor criminele of andere schimmige activiteiten. “Het meer financieel weerbaar maken van deze agrariërs verkleint dit risico”, aldus het rapport.

Politie maar beperkt aanwezig

Bewoners van het buitengebied voelen zelf dat er meer toezicht en handhaving moet zijn, waardoor criminelen de omgeving minder aantrekkelijk gaan vinden. Overheidsfunctionarissen erkennen dat de politie vaak maar beperkt in het buitengebied aanwezig is, bovendien zijn de aanrijtijden lang. De bereidheid om melding te doen van verdachte situaties staat of valt ook met de aandacht die vervolgens aan de melding wordt besteed. Wie niet ziet dat gehoor wordt gegeven aan een melding, raakt teleurgesteld en zal minder bereid zijn bij een volgende situatie opnieuw melding te doen.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers