Vertrouwen groeit in markt Conference

07-04-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Prijzen op de Belgische veilingen en de onlineveilingen bij Service2Fruit laten zien dat de markt herstelt.

Twee stroeve weken gingen vooraf aan de opleving, die toevallig gelijk valt met de bloei. Op de Belgische veilingen neemt het volume wel af bij de meeste sorteringen, maar bij de kleinere en grotere maten was een prijsstijging zichtbaar op donderdag 6 april. Bij fijnere peren was dat € 0,02 tot € 0,04. Bij grotere maten (65’ers) was de prijsstijging iets sterker. Dat beeld werd pas duidelijk na woensdag. De grootste geveilde partij (60-65 mm) kon € 0,04 stijgen tot € 0,67.

Ruimte voor prijsstijging

Dat er vertrouwen in de markt is, valt ook af te leiden uit transacties op Service2Fruit. Ongesorteerde partijen die tot mei kunnen blijven zitten in de cel, brachten deze week € 0,68 op per kilo. De handel voorziet dus een prijsstijging in mei en wil de risico’s daarop indekken op deze manier.

Op de Duitse groothandelsmarkten is Nederland de enige aanbieder van Conference. De prijs van € 1,07 is € 0,21 boven het niveau vorig jaar, maar de peer is nog altijd verreweg de goedkoopste in het assortiment. Daardoor lijkt er nog ruimte voor verdere prijsstijging.

Alleen appelacties

Op de binnenlandse markt zijn deze week geen perenacties. De ondersteuning is er dus niet op dat vlak voor de afzetpartijen. Wel zijn er deze week relatief veel appelacties. Voor Jonagold kiezen vijf ketens, maar het zijn kleine supermarktpartijen. Voor dit ras is meer ondersteuning gewenst.

De marktleider AH kiest deze week voor Elstar los en volgende week voor biologische Elstar en een tassenactie Elstar. De telersprijzen voor Elstar liggen iets onder de € 0,60. Ze zijn daarmee duidelijk hoger dan die van de laatste jaren voor de sortering 70-75 mm. Echter, op de Duitse groothandelsmarkt lijkt geen Nederlandse Elstar in het assortiment opgenomen. Nederlandse Elstar speelt in Duitsland dit seizoen een beperkte rol.

Aldi heeft een opvallende actie met PinkLady, waar de prijs voor vier appels op € 1,49 ligt. We telden verder drie Kanzi-acties en één grote actie met Junami bij AH.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer