Als je de nieuwe Groenten & Fruit in handen hebt, zie je het meteen: het magazine heeft een fris en modern jasje gekregen. Het formaat is wat groter, de vormgeving is moderner en de artikelen zijn overzichtelijker gepresenteerd. Tegelijkertijd mag je nog altijd rekenen op de vertrouwde kwaliteit en diepgang die je van ons gewend bent. Onze redacteuren blijven zich onverminderd inzetten om inspirerende, relevante verhalen te brengen die jou als professional verder helpen.
Met de nieuwe opmaak willen we de leeservaring prettiger maken (bekijk het magazine digitaal). We combineren beknopte berichten met achtergrondartikelen en interviews die de nodige diepgang bieden. Zo kun je snel scannen welke onderwerpen voor jouw bedrijfsvoering belangrijk zijn, of juist de tijd nemen om een thema uitgebreid te verkennen. In de nieuwe vormgeving is fotografie prominenter aanwezig, zodat de verhalen meer tot leven komen.
In de tuinbouw sector volgen innovaties, marktontwikkelingen en veranderende wet- en regelgeving elkaar in hoog tempo op. Wij vinden het daarom belangrijk om jou als lezer te voorzien van praktische inzichten en handvatten die aansluiten op de huidige en toekomstige uitdagingen. Denk aan thema’s als arbeid, energie, precisieteelt, afzet en plantgezondheid. We blijven scherp in de selectie van onze onderwerpen.
Gewasbescherming gesprek van de dag
Een van de belangrijkste onderwerpen daarin is chemische gewasbescherming. In de tuinbouw is dat het gesprek van de dag. Consumenten, overheden en NGO’s kijken er kritisch naar, en zelfs een gezond product als de tomaat kan daardoor als onveilig worden gezien. Hoewel aan alle wettelijke normen wordt voldaan, blijken geanalyseerde tomatenmonsters soms meerdere residuen van diverse middelen te bevatten.
En als telers dan voor biologische bestrijding kiezen, staan er alsnog bezorgde burgers langs de kant. Misschien is het wel ‘chemiefobie’ en is het als sector lastig om het ooit helemaal goed te doen. Hoewel gewasbeschermingsmiddelen slechts zelden voor overschrijdingen zorgen en het grootste deel van de problematiek uit andere chemische stoffen komt, blijft het een lastig vraagstuk. Geen enkele teler wil er achteraf achter komen dat hij of zij ziek is geworden van de middelen die ooit zijn gebruikt. Uiteindelijk willen we allemaal een gezonde leefomgeving.
Toch zit de sector nu wel met de handen in het haar. Er zijn telers die overwegen te stoppen, omdat het vervangen van chemische door biologische gewasbescherming niet altijd haalbaar blijkt. In deze editie lees je meer over de dilemma’s die daarbij komen kijken.
Leren van jouw ervaringen
Naast het magazine kun je ook op deze website en via onze sociale-mediakanalen (volg ons op LinkedIn) terecht voor actuele ontwikkelingen en verdiepende informatie. Als abonnee heb je onbeperkt toegang tot alle premium artikelen, de marktprijzen-database en een uitgebreid artikelarchief, dat je bovendien eenvoudig per thema kunt doorzoeken. Zo vind je snel wat voor jouw bedrijfsvoering relevant is.
We zijn trots op de frisse nieuwe uitstraling en hopen dat je net zo enthousiast bent. Tegelijkertijd blijven we graag leren van jouw ervaringen. Mis je onderwerpen, wil je meer verdieping of heb je suggesties voor nieuwe invalshoeken? Laat het ons gerust weten (redactie.groentenenfruit@misset.com).