Doorgaan naar artikel

‘Vertraagde bloei en productie in trostomaat’

“De bloeisnelheid en productie van de trostomaten komen traag op gang door minder zonlicht dan andere jaren”, zegt Johan Noordermeer van Kwekerij Noordermeer in Vierpolders.

De productie is begin april op gang gekomen. Dat is meer dan een week later dan vorig jaar. “Dit hangt deels af van het ras Valerioso (Rijk Zwaan), dat iets later in productie komt, en voor een ander deel komt dat door minder zonlicht.”

De productie loopt ruim een kilo per vierkante meter achter. De kwaliteit van de tros is goed. “We hebben een mooie doorkleuring van de tros met een goede opvolging van de vruchten. Het zijn mooie vlakke trossen met goede harde tomaten. De totale uitstraling is prima.”

Knippen op eindafstand

Vanaf week 18 worden ook trossen aan de aangehouden stengel geknipt. De eindafstand is 3,8 stengels per vierkante meter. De productie is 1,2 tot 1,3 kilo per vierkante meter per week. “We knippen nu op eindafstand. Bij meer licht had de productie makkelijk 1,8 kilo per vierkante meter kunnen zijn. Het voordeel van dat iedereen minder kilo’s knipt, is wel dat de prijs wat hoger blijft hangen.”

De laatste trosbeugels zijn er in week 19 vanaf gehaald, zodat ze geen belemmering vormen bij het knippen van de trossen voor de oogst.

Scherp generatief sturen

“Het is een vegetatief gewas. We moeten scherp blijven sturen om het gewas generatief te houden. Dat doen we met een generatief bemestingsschema en een hogere dagtemperatuur. Een tijd lang is dat op de dag bij zonnig weer 27-28 graden geweest. Daarna zijn we iets lager op 25-26 graden gaan zitten. We proberen een gemiddelde etmaaltemperatuur van 20-21 graden aan te houden.” In de zomer gaat de teler over naar een minder generatief bemestingsschema.

Virusresistent ras

De tomatenteler: “Nu we een ras hebben staan dat HR-resistent tegen ToBRFV is, proberen we tot de langste dag maximaal door te telen. Daarbij zoeken we het randje op. We moeten dan wel oppassen dat we de plant niet ‘slopen’. In de zomer gaan we de plant weer een beetje sparen om in het najaar ook nog een goed gewas te hebben. Vorig jaar hebben we vanwege het niet-resistente ras iets meer op reserve geteeld, maar dat doen we nu niet.”

Tevreden over groei

Noordermeer is tevreden over de groei van het gewas. De plantbelasting is in balans. Elke week wordt met indraaien en blaadje uit de kop weggehaald om het gewas open te houden. De trossen worden op 10 vruchten gesnoeid.

Over invulling van de arbeid voor de werkzaamheden zegt de teler: “De meeste mensen zijn na een paar maanden naar huis te zijn geweest teruggekomen. Nu zijn we met een ervaring ploeg aan de slag.”

Geen ziekten en plagen

De Macrolophus die eerder is uitgezet, is volop aanwezig in het gewas. In maart signaleerde de teler op enkele plekken waar witte vlieg. Hierop is volgens een preventief schema zes weken lang iedere week kaartjes met sluipwespen opgehangen. Dat is nu gestopt, omdat er verder geen witte vlieg meer is en er voldoende Macrolophus is.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Noordermeer

is tomatenteler in Vierpolders

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin