Doorgaan naar artikel

“Vertical’ is innovatie in ontwikkeling’

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Sinds een aantal maanden richt ik me binnen Delphy Improvement Centre niet meer alleen op het glastuinbouwonderzoek, maar ook op Vertical Farming.

Sinds een aantal maanden richt ik me binnen Delphy Improvement Centre niet meer alleen op het glastuinbouwonderzoek, maar ook op Vertical Farming. Het is voor mij een nieuwe wereld die volop in ontwikkeling is en waarvan we nog maar aan het begin staan. We weten niet waar deze ontwikkeling gaat eindigen en welke positie het in de voedselproductie gaat innemen. Vanuit het onderzoek ervaar ik vooral dat er meer vragen zijn dan antwoorden over het telen in een Vertical Farm. De plant verandert niet, maar de interactie tussen plant en omgeving verandert compleet. De kennis om optimaal te kunnen telen zullen we opnieuw moeten opbouwen.

Vertical Farming zal uiteindelijk ons voedselsysteem gaan innoveren

Sla, kruiden en bladgewassen kunnen ondertussen vrij goed geteeld worden, maar voor telen op grote schaal zullen er nog efficiëntieslagen gemaakt moeten worden. En ondertussen volgt de vraag: “Wat kunnen we nog meer telen?” Hoewel het bruist van de ideeën kunnen veel van deze vragen nog niet beantwoord worden.

Teelt van aardbeien

Neem het telen van aardbeien. Door de compacte groei en hoge waardering van het fruit lijkt dit gewas perfect om in een Vertical Farm te telen. In het Improvement Centre hebben we recent de eerste teelt met aardbeien in één van onze VF-teeltfaciliteiten afgerond. Kort samengevat kan ik zeggen dat we tevreden zijn met de teelt, maar dat we nog niet kunnen tippen aan de aardbeien uit de kas. Vertical Farming zal uiteindelijk ons voedselsysteem gaan innoveren. Maar voordat we het een echte innovatie kunnen noemen, zullen we kennis over het teelt verder moeten ontwikkelen.

Delen

Image
Lisanne Helmus-Schuddebeurs

glasgroentenexpert bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin