Doorgaan naar artikel

Vertical farming in beeld: ‘boeren’ zonder daglicht

Vertical farming: aardbeien groeien onder paars licht. - Foto: Taeke Zuidema

Vertical farming: aardbeien groeien onder paars licht. - Foto: Taeke Zuidema

Fotograaf Teake Zuidema dingt met een fotoserie over vertical farming mee naar de Zilveren Camera. De in de Verenigde Staten woonachtige Nederlandse fotograaf vertelt over het belang van vertical farming – en zijn fotoserie.

Volgens Zuidema schetst de fotoserie een beeld van het onderzoek dat in Nederland en de Verenigde Staten wordt uitgevoerd om groenten en kruiden binnenshuis en dichtbij de consumenten te laten ontkiemen. Ze groeien onder kunstlicht geproduceerd door ledlampen. “De onderzoekers hebben zo de mogelijkheid alle factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van de planten te controleren en te onderzoeken waaronder licht, luchtvochtigheid, voeding, stikstofgehalte. In de afgesloten ruimtes is het ook mogelijk planten te laten groeien zonder gebruik van pesticiden en kunstmest.”

Ontwikkeling ‘paarse’ tuinbouw

De boeren die deze technologie gebruiken, zijn volgens de fotograaf niet langer afhankelijk van de grillen van weer, klimaat, bodemgesteldheid en andere factoren die ze niet in de hand hebben. Zuidema: “De ontwikkeling van deze ‘paarse’ tuinbouw is uitermate belangrijk. Door de groeiende wereldbevolking en de negatieve effecten van klimaatsverandering zal de landbouw in de komende decennia veel meer voedsel moeten produceren met veel minder inputs van water, grond en chemicaliën. Onderzoekers proberen nu methoden te vinden om met zo weinig mogelijk watts (energie) zoveel mogelijk gezonde groenten te produceren.”

Lees ook: De hippe niche van vertical farming

Beheer
WP Admin