Doorgaan naar artikel

‘Verstandig om opnieuw over GMO te praten’

Foto: Fred Libochant

Foto: Fred Libochant

Het is verstandig van minister Carola Schouten om het dossier over de Europese subsidieregeling GMO opnieuw te bekijken.

Dat zegt VVD-Tweedekamerlid Arne Weverling. Steeds meer telersverenigingen keren zich af van de regeling, maar het ministerie kondigde eind 2018 aan nieuwe gesprekken met telersverenigingen te willen voeren. Deze partijen laten nu Europese middelen uit de GMO-regeling onbenut.

Arne Weverling

Arne Weverling

Huiverig

Een dreigende oude terugvordering van miljoenen maakt telers huiverig, aldus Weverling. Hij doelt daarmee op de oude FresQ-zaak waarbij het ministerie mogelijk € 50 miljoen terugvordert. Die onduidelijk is er al jaren. “De claim hangt nog steeds als een donkere wolk boven de sector wat telers passief maakt. Onlangs heeft op mijn verzoek een gesprek plaatsgevonden tussen Ruud Huirne (Rabobankdirecteur Food en Agri) en Ruud van der Vliet van Rabobank Westland met het ministerie. Blijkbaar heeft dat nog niet tot een doorbraak geleid.”

Doorgeefluik

Beide Rabobank-directeuren hebben door hun financiële banden met telers en telersverenigingen goed inzicht in het effect van de GMO-problemen op de bedrijven. “Die wilde de Rabobank delen met het ministerie. Meer dan een doorgeefluik kan ik vanuit mijn rol als lid van de Tweede Kamer niet zijn.”

Beheer
WP Admin