Doorgaan naar artikel

Verse groente flink goedkoper, bewerkte groente weer duurder

De inflatiecijfers in Nederland laten in april duidelijk goedkopere verse groente zien, maar prijsstijgingen in bewerkte groente.

Na de extreem hoge prijzen voor verse groenten in maart kwam in april de correctie. De winkelprijzen in Nederland daalden in april ten opzichte van maart 2023 met bijna 6%. Omdat de inflatiecijfers in indexwaardes wordt uitgedrukt is dat een daling van iets meer dan 140 punten naar iets meer dan 132 punten.

Conserven en diepvries 35% duurder

Opvallend is de verdere prijsstijging bij diepvries- en conservengroente. Consumenten geven veel minder uit aan deze producten dan aan verse groente, maar de prijsstijgingen zijn indrukwekkend. Beide categorieën bewerkte groente zijn nu in 5 jaar tijd bijna 35% duurder geworden. Bij verse groente is die prijsstijging in vijf jaar overigens ook nog 27%. Bij vers fruit steeg de prijs in vijf jaar ruim 7%.

Verschil inflatiecijfers Nederland en België

De inflatiecijfers in Nederland worden uitgedrukt tegen dezelfde maand van 2022. In België werd afgelopen week bekend dat de prijzen 25% hoger lagen dan een jaar geleden in april. Dat verschil met Nederland (waar de prijs 12% hoger is dan vorig jaar) kan verschillende oorzaken hebben. Nederlandse winkels verhoogden in 2022 de prijzen sneller toen de kosten overal stegen. De correctie naar beneden lijkt nu ook iets eerder ingezet in Nederland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin