Doorgaan naar artikel

Vers vaak van ver vervoerd

Ofschoon de toverwoorden ‘local for local’ mode zijn, wordt er nog heel wat afgereisd met verse groenten en fruit.

Klimaat, de prijs van arbeid en energie bepalen in hoofdzaak waar producten geteeld worden. Wij hebben al een eeuwenoude traditie van exporteren en ook in het transport veel knowhow opgebouwd.

Veel oude vrachtwagens die bij ons worden afgedankt rijden daar nog vrolijk rond

Dat is anders in nieuwe productiegebieden als bijvoorbeeld Kazachstan. Het grote land heeft nog een jonge historie in het telen van kasgroente. In hoofdzaak wordt naar de teeltkennis uit Nederland gezocht. En als het dan gelukt is om een goed product te telen, wordt vergeten dat de nazorg voor het kwetsbare product er ook bij hoort. Veel oude vrachtwagens die bij ons worden afgedankt rijden daar nog vrolijk rond. En die hebben daar geen gemakkelijke oude dag. Producten zijn zo’n vier tot vijf soms zes dagen onderweg. Als de auto het blijft doen tenminste.

Vaak wordt vergeten dat de nazorg voor het kwetsbare product er ook bij hoort

De koelmotoren missen ook wel eens een onderhoudsbeurt. In deze tijd als het buiten heet begint te worden, zie je dan ook de problemen opdoemen. De koeling in een vracht komkommers op 5 graden zetten omdat hij anders de benodigde 15 graden niet haalt, is heel gewoon. Soms werkt de koelmotor gewoon slecht of wordt hij uitgezet om brandstof te besparen.

Een sterke keten heeft geen zwakke schakels

Is er dan kwalitatief iets mis, dan krijgt de teler altijd de schuld, want van houdbaarheidscondities is weinig bekend. Je staat ervan versteld dat grote supermarktketens hier vaak de plank misslaan. Als ik dan weer in Nederland ben en de glimmende koelwagens zie rijden, begrijp ik alles beter. Een sterke keten heeft geen zwakke schakels. Het is een voorwaarde voor een sterke sector. Over de hele wereld wordt er naar Nederland gekeken als het om tuinbouw gaat. Maar vergeet niet dat ons succes vele spelers kent.

Share this

Afbeelding
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin