Verruwing Conference valt nog mee

05-02-2013 | Laatste update op 14-09 | |
Jacobs
Fred Jacobs specialist kwaliteitszaken groenten en fruit
Verruwing Conference valt nog mee

Zowel de peren als de appels in het handelskanaal konden de toets der kritiek van het KCB goed doorstaan.

In de afzetkanalen werden diverse kwaliteiten peren aangetroffen. De meeste partijen voldeden ruim aan de eisen van klasse I en als je een rapportcijfer zou moeten geven was dat voor de gelegde peren hoger dan voor de los verpakte peren. Voor gelegde peren was dat een 7 of 8 en voor de los verpakte een 6 of 7 met uitschieters naar een 8. De betere partijen waren mooi stevig en waren nog steeds mooi groen. Bij de minder goede partijen was de kleur gemiddeld genomen iets minder groen, maar wel nog steeds goed. Bij de Conference kwamen bij de wat zwakkere partijen een taaie nek, zwarte vegen en of in minder of meerdere mate verruwing voor. Dit jaar werd op de peren meer verruwing verwacht, maar dat valt gelukkig tot nu toe erg mee. Slechts sporadisch moest een partij vanwege te veel verruwing geweigerd worden.

Het aanbod Nederlandse APPELS was nog steeds behoorlijk gevarieerd: van Milwa (Junami®), Elstar, Fuji, Fresco ( Wellant®), Civni (Rubens®), Pinova, Golden Delicious, Jonagold en diverse mutanten tot en met Schone van Boskoop. Veel partijen hadden een behoorlijk gele grondkleur en bleken daardoor wat butsgevoeliger. Bij de grofste maten Boskoop kwam af en toe kurkstip voor. De kwaliteit van het grootste ras Elstar was goed. De vruchten hadden voldoende rode kleur, maar het is altijd weer jammer dat het de vruchten behoorlijk dof kunnen zijn. Schilvlekjes kwamen voor, maar deze bleven binnen de daarvoor geldende norm.

[([002_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Meer over


Beheer