Doorgaan naar artikel

Verrood ledlicht nog te duur bij tomaat

verrood ledlicht premium

Foto: Signify

Op dit moment is de meerproductie van belichting met extra verrood ledlicht nog te gering in verhouding tot de benodigde extra energie.

In ledproeven van Signify, in samenwerking met Wageningen University & Research en Nunhems, blijkt de oogsttoename door toevoeging van extra licht in het verrode spectrum te klein om het bijbehorende extra energiegebruik goed te maken in een tomatenteelt. Er is dan ook niet te verwachten dat praktijktoepassing van verrood binnen afzienbare termijn gaat gebeuren.

Belichtingsduur

In dit onderzoek werd dit verrood licht gedurende de gehele belichtingsduur van 16 uur per dag toegepast. Bij minder uren leidde het verrood niet tot een significante toename van de sink-sterkte, oftewel geen toestroom van extra suikers naar de vruchten.

Negatieve gevolgen

Sommige praktijkonderzoeken lieten zelfs negatieve effecten zien van het toepassen van verrood. Zo kan de kwaliteit van groene trosdelen minder worden, omdat de cellen meer gaan strekken. Dit kan nadelig zijn voor de houdbaarheid en in potentie zelfs de conditie van het gewas op de langere termijn beïnvloeden. Een aantal onderzoeken moest zelfs eerder dan gepland gestaakt worden om het gewas overeind te houden.

Liever extra PAR-licht

Ook in komkommer en aardbei bleek al dat de gewasreactie beperkt bleef als 10% van de energie werd benut voor verrood licht. Gebruiken van dezelfde hoeveelheid energie in de vorm van extra PAR-licht is minder risicovol en minstens zo energie-efficiënt.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin