Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Verrood geeft tomatenproductie een boost

Met verrood-licht is de productie in het voorjaar met 15% te verhogen én de vruchtkwaliteit te verbeteren, al gaat dit wel ten koste van de bladkwaliteit. Dit blijkt uit proeven van Wageningen UR Glastuinbouw en de praktijkproef bij Prominent.

Laatst geüpdatet:

Verrood geeft tomatenproductie een boost

Verrood geeft tomatenproductie een boost

Met verrood-licht is de productie in het voorjaar met 15% te verhogen én de vruchtkwaliteit te verbeteren, al gaat dit wel ten koste van de bladkwaliteit. Dit blijkt uit proeven van Wageningen UR Glastuinbouw en de praktijkproef bij Prominent.

De resultaten uit de proeven met verrood licht zijn spectaculair te noemen. Meer dan verwacht levert het aanvullend belichten van dit langgolvige licht (700-800 nm) een flinke productieverhoging op. In een proef bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk werd in het belichtingsseizoen 2015-2016 met het ras Komeett tot eind maart een productiestijging van 14% gerealiseerd met 55 µmol/m2/s verrood ledlicht extra, bovenop de 185 µmol/m2/sgangbaar ledlicht. Het verrood (toplicht) werd gegeven tijdens de belichtingsuren van de referentie plus nog een half uur na zonsondergang. Met een lagere intensiteit verrood (30 µmol/m2/s) kwam de productiewinst uit op 6%.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers