Doorgaan naar artikel

Verlaagd tarief glastuinbouw niet versneld weg

Discussie Tweede Kamer over fiscale voordelen fossiele brandstof onder druk door klimaatprotesten. Foto: Henk Riswick premium

Discussie Tweede Kamer over fiscale voordelen fossiele brandstof onder druk door klimaatprotesten. Foto: Henk Riswick

Onder druk van klimaatprotesten is donderdag 2 februari gedebatteerd over belastingen op gas voor onder meer glastuinbouw.

GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren willen een aantal fiscale regels versneld afschaffen, zoals belastingkorting voor bedrijven in de glastuinbouw. GroenLinks diende hiertoe een amendement in ter wijziging van de Klimaatwet.

In de stemming haalde het amendement het niet. Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens zou dit betekenen dat bedrijven die nu al met hoge rekeningen geconfronteerd worden, ten onder gaan. “Dat is de consequentie ervan. Dat kan een politieke keuze zijn, maar dat is niet de keuze die wij maken. Er is nu bijvoorbeeld een afspraak gemaakt in een convenant met de glastuinbouw om ambitieus te verduurzamen. Dat zijn de instrumenten waar wij op inzetten. Het doel delen we dus met elkaar, maar wat het middel betreft ligt dat echt heel anders.”

Uitgefaseerd

Volgens minister Rob Jetten wordt het verlaagde tarief voor de glastuinbouw uitgefaseerd, en ook wordt in 2025 wat aan de vrijstelling voor gas voor wkk gedaan. Sneller kan niet. “Dat is al heel snel, maar dan geven we deze sectoren toch even de tijd om zich voor te bereiden op een heel forse verschuiving van de belastingen. Die bedrijven zullen bijvoorbeeld versneld willen overstappen van gas op elektriciteit om dit te kunnen opvangen.” De stemming over het amendement is uitgesteld, maar lijkt op basis van standpunten in het debat weinig kans te maken.

Klimaatwet aangescherpt

De Nederlandse Klimaatwet wordt wel aangepast aan de bindende verplichtingen van de Europese klimaatwet. Het streefdoel van 49% reductie van broeikasgasemissies voor 2030 wordt veranderd in een streefdoel van ten minste 55% reductie. Het doel van klimaatneutraliteit voor Nederland in 2050 vervangt het huidige doel van 95% emissiereductie voor dat jaar.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin