Doorgaan naar artikel

‘Verkoop grond in glasgebied kansrijk’

Image

De provincie Noord-Brabant blijft optimistisch over de kans dat 200 hectare grond in glastuinbouwgebied Nieuw-Prinsenland wordt verkocht. Wel wordt de inrichting van het gebied versoberd.

Om het gebied te realiseren, wil de provincie 75 miljoen euro investeren en de Rabobank uitkopen. Volgens gedeputeerde Yves de Boer (VVD) baseert de provincie zich voor haar investering niet op het McKinsey-rapport, waarin een negatief beeld geschetst wordt van de glasgroentesector. De Boer: “McKinsey maakt een dagopname. Wij baseren ons op signalen van de Rabobank.”

Dat optimisme over de toekomst van de glastuinbouw wordt door drie politieke partijen niet gedeeld. Zij willen dat de provincie de plannen dan onderbouwt met een rapport van de Rabobank. Dat zou bij de behandeling in Provinciale Staten in februari duidelijk moeten zijn.

Zowel PVV, GroenLinks als Partij voor de Dieren (PvdD) hebben vraagtekens gezet bij de risico’s van de operatie. De provincie schat zelf de kans op 30 procent lagere meterprijzen op 5 procent. Als die prijsdaling wel plaatsvindt, kost het de partijen maximaal 29 miljoen euro. Ook een langere uitgiftetermijn van vijf jaar kan tot 9,6 miljoen extra extra kosten leiden.

De provincie Noord-Brabant wil alleen 75 miljoen euro steken in het glastuinbouwgebied Nieuw-Prinsenland als de Brabantse boeren en tuinders meer risico op zich nemen. ZLTO heeft via NCB-Ontwikkeling mondeling toegezegd 14 miljoen euro garantie te nemen in dit reddingsvoorstel. De eerste 14 miljoen verlies op de gronduitgifte ligt dan bij de tuinders en boeren.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin