‘Verkoop geen producten meer onder kostprijs’

05-01-2015 | |
‘Verkoop geen producten meer onder kostprijs’

Den Haag – Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland verwacht dat 2015 een spannend jaar, waarin boeren en tuinders niet meer product onder kostprijs moeten verkopen.

Hij verwijst hierbij naar het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat van kracht wordt, de Russische boycot die de markt beïnvloedt en het begin van de hervorming van het Nederlandse belastingsysteem.

Maat typeert 2014 als ‘geen gemakkelijk jaar’ voor de land- en tuinbouw vanwege tegenvallende markten en een wereld die politiek steeds instabieler werd. Maat verwacht dat boeren hier ook in 2015 mee te maken zullen krijgen. Tegelijkertijd benadrukt Maat dat de Nederlandse agrosector een sterke sector is en daarmee een goede uitgangspositie heeft. “Maar we zullen alle zeilen bij moeten zetten. De Nederlandse land- en tuinbouw moet als exporterende sector rekening houden met grote onzekerheden op internationale markten”, waarschuwt Maat. Hij vindt het belangrijk dat de mededingingsbeleid in Europa gaat veranderen zodat boeren een betere positie in de keten krijgen. Hij roept boeren en tuinders op geen producten meer onder de kostprijs te verkopen.

Ook vindt hij dat er te veel beperkingen zijn in kredietverlening. “Dat is niet bevorderlijk voor het herstel van de economie”, vindt Maat. De LTO-voorman vindt dat de Autoriteit Consument en Markt het beleid van de banken eens goed moet bekijken, omdat banken vrijwel allemaal dezelfde marges hanteren en te hoge rentetarieven berekenen.

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever


Beheer