‘Verkoop BV niet uit beeld voor bundeling’

10-10-2012 | Laatste update op 28-09 | |
‘Verkoop BV niet uit beeld voor bundeling’

Het bundelingsmodel ‘verkoop bv’ is niet afgeschreven, ondanks het terugdraaien van de bundeling van de afzet van appels (Rubens, Junami en Wellant) in Inova Fruit.

Dat zegt Philip Smits, topman van The Greenery en woordvoerder namens de andere afzetorganisaties in Inova Fruit. De verkoop BV van Inova Fruit verkocht uitsluitend de clubrassen die bij de leden van de afzetorganisaties (aandeelhouders) worden geteeld.

Andere teelten hadden ook belangstelling voor het model, maar het vond nog geen navolging. Smits houdt die mogelijkheid open, maar niet meer binnen Inova Fruit, waar de afzetorganisaties nu weer zelf hun afzet en prijs bepalen.  “Het is lastig hier een duidelijke uitspraak over te doen.  Clubrassen (appel en peer) vertegenwoordigen slechts een gering percentage van het totaal te verhandelen volume, namelijk circa 10 procent. Het is lastig deze bundeling van verkoop in Inova Fruit te vergelijken met andere bundelinginitiatieven. Binnen Inova Fruit is het niet de verwachting dat een dergelijke bundeling van verkoop opnieuw wordt ingezet.”

Feit is wel dat het verkoopmodel niet voldeed bij de clubrassen. Als aanleiding voor de reorganisatie van Inova Fruit noemt Smits namelijk de bedrijfseconomische situatie van Inova Fruit, maar ook het terugbrengen van de verkoopactiviteiten naar de afzetorganisaties.

Smits verwacht dat Inova Fruit binnen enkele jaren nieuwe appelvariëteiten op de markt brengt. Dat is nu de belangrijkste opdracht voor het afgeslankte Inova Fruit. Als grootste aandeelhouder van ontwikkelaar Springquest kan dat met een nieuwe veredelingstechniek zijn als cisgenese.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer