Doorgaan naar artikel

Verkiezingen: nieuwe wind of nieuwe poppenkast

In november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Welke wind gaat er waaien? - Foto: Canva/pixelshot

In november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Welke wind gaat er waaien? - Foto: Canva/pixelshot

Er komen weer verkiezingen aan, dat zijn altijd interessante tijden. Gaat er een andere wind waaien? Komen we als sector enigszins in de luwte of steekt er juist een storm op? Welke partij wint en welke wordt door de kiezer afgestraft? Kortom: we hebben wat te kiezen.

Toch bekruipt me de laatste jaren een akelig gevoel als er verkiezingen zijn. Want verandert er echt wel wat? Het lijkt wel veel op een marionettenvoorstelling ofwel een oude poppenkast. Het gaat niet om de poppetjes, het gaat erom wie er aan de touwtjes trekt.

Hoe dansen de poppetjes?

Links of rechts, extreemgroen of pro-landbouw, zo voor het oog zijn er heel wat verschillen. Echter, het gaat erom hoe de poppetjes dansen. In verkiezingstijd worden prachtige verhalen verteld, beloftes gedaan, maar daarna danst iedereen braaf in de pas. Mocht een nieuwe partij de moed hebben om tegen de wijs in te gaan en niet mee te springen, dan wordt er vakkundig een media-lastercampagne gestart. En als dat niet helpt? Dan worden desnoods Kamerleden vervolgd of partijen verboden, alles voor het behoud van de democratie …

Het merendeel van onze wetgeving vindt zijn oorsprong in Brussel. De Haagse politiek is vooral druk om de komma’s op de juiste plaats te zetten en natuurlijk de puntjes op de i. Want we moeten wel het braafste jongetje van de klas zijn. Maar wie verder kijkt, ziet veel meer organisaties die zelden of nooit een democratische oorsprong hebben.

Adviesorganen en praatclubs

Neem de aan de Verenigde Naties gelieerde Wereldhandelsorganisatie, klimaatpanel IPCC en wat te denken van het World Economic Forum in Davos of de Bilderbergconferenties? Allemaal adviesorganen en praatclubs, wordt ons gezegd. Het opvallende is echter dat je al die adviezen in alle westerse regeringen terug ziet komen en als wetgeving ingevoerd ziet worden. Via de thema’s gezondheid en klimaat wordt er enorm veel over die landen uitgerold, zonder dat daar ooit een burger iets van gevonden heeft.

Op 22 november mogen wij de poppenkast weer opnieuw inrichten. Wellicht wordt Pinokkio met de lange neus ingewisseld voor de kabouter met de witte baard. We formeren een half jaar, verdunnen onze standpunten zover dat er geen werkzame stof meer in zit. Lopen een keer boos weg en we gaan weer verder met ons sprookje. Ons sprookje dat democratie heet.

Delen

Image
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin