Doorgaan naar artikel

Verduurzamen eetgedrag laag op lijst goede voornemens

Proef met minder verpakkingen. Daar wil de consument graag in mee. - Foto: Ton van der Scheer premium

Proef met minder verpakkingen. Daar wil de consument graag in mee. - Foto: Ton van der Scheer

De Nederlandse consument is best bereid circulair te consumeren, maar liever niet als het op eten aankomt. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De bereidheid om duurzaam en circulair te doen is groot, maar we weten zelf ook wel dat het er vaak niet van komt. Dat blijkt uit onderzoek door het PBL. Van de ondervraagde consumenten geeft bijvoorbeeld 57% aan bereid te zijn biologische groente en fruit te kopen. Maar 8% geeft aan dat ook daadwerkelijk te doen. Voor vlees en vis komt dat uit op 55% versus 14%, een duidelijk minder groot gat. Ook voor lokaal geteelde groente en fruit van het seizoen is het gat redelijk groot: 77% is bereid, 31% zegt het ook echt te doen.

Veranderpotentieel bio-AGF relatief groot

Dat gat tussen wel bereid zijn, maar (nog) niet doen, noemt PBL het veranderpotentieel. Over het algemeen concluderen de onderzoekers dat het veranderpotentieel voor het eetgedrag niet zo groot is. In de top-10 van circulair consumentengedrag met het hoogste veranderpotentieel staan alleen maar zaken die te maken hebben met het kopen van kleding, apparaten en meubels. En ook met het kopen van voedsel met minder of herbruikbare verpakking.

Afschaffen btw voor duurzame producten

Het PBL beveelt aan om vooral voor zaken met een hoog veranderpotentieel barrières voor het daadwerkelijk doen lager te maken. Bijvoorbeeld door het goedkoper te maken. Een verlaging of afschaffen van btw op biologisch voedsel zou daaronder kunnen vallen, ware het niet dat daar het potentieel dus niet zo groot is.

Vers versus diepvries

Soms is het ook wel heel makkelijk om een duurzamere keuze te maken. PBL vindt dat ook het kopen van verse groente in plaats van diepvries daaronder valt. Daar doet zich de opmerkelijke omstandigheid voor dat er meer mensen zijn die zeggen dit daadwerkelijk te doen (90%) dan dat er mensen zijn die zeggen hiertoe bereid te zijn (80%). Misschien vonden die respondenten dit ook wat al te makkelijk.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin