Doorgaan naar artikel

Verduurzamen bij tegenwind

Het is altijd weer inspirerend als je jonge ondernemers ziet die ondanks alle onzekerheden toch het pad van verduurzaming kiezen.

Zo ook in het tuinbouwgebied Koekoekspolder, waar een jonge paprikakweker onlangs de investeringsbeslissing nam om zijn bedrijf aan te sluiten op het lokale warmtenet en aardwarmte gaat gebruiken voor zijn teelt. Een moedige stap, want aardwarmte is op dit moment duurder dan warmte uit zijn wkk.

Tot een paar jaar geleden was het een handjevol pioniers die voor aardwarmte kozen. Ook in Koekoekspolder kozen drie ondernemers voor aardwarmte. Waren ze te vroeg of juist op tijd met die keuze, daar wordt nog regelmatig over gesproken. Feit is wel dat er nu al meer dan tien jaar een geothermiebron staat te draaien en er ieder jaar meer duurzame warmte wordt afgenomen.

Bovendien is veel waardevolle kennis over de ondergrond opgebouwd en ligt er nu een solide plan om het aardwarmteproject nog verder uit te breiden. Van de zomer gaan die kwekers in Koekoekspolder een mijlpaal bereiken: een besparing van 100 miljoen kilo op hun CO2-emissie.

Versneld afhankelijk van buitenlands gas

Dat het Groninger gasveld, ooit het grootste in Europa, niet meer de hoeksteen van onze aardgas- en zelfs energievoorziening is – en nooit meer zal worden – is iedereen zo langzamerhand wel duidelijk. Het gasveld is al voor om en nabij. 85% leeggepompt en zou mogelijk nog zo’n tien jaar hebben kunnen doorpruttelen. Dan was het echt leeg geweest.

Door de versnelde sluiting van het gasveld zijn we in razend tempo afhankelijk geworden van buitenlands gas. En als je iets niet wilt als tuinbouwsector, dan is het afhankelijk zijn van buitenlandse dictators en autoritaire regimes die toevallig nog wel op een goed gevulde gasbel zitten en aan het roer staan van de lng-tankers, die net zo makkelijk de steven naar de economieën van Zuidoost-Azië kunnen wenden.

Moed nodig om te verduurzamen

Dus verduurzamen is op langere termijn ‘the way to go’. Dat neemt niet weg dat het om grote investeringen gaat en moed van ondernemers vraagt om die stap nu te durven zetten. Zeker in een periode waarin fossiel weer goedkoper wordt dan duurzaam.

We kunnen een voorbeeld nemen aan die jonge paprikakweker in Koekoekspolder, die enkele jaren geleden een plan maakte om stap voor stap zijn paprika’s steeds ‘groener’ te produceren en dat plan vasthoudt, zelfs in een periode met wat meer tegenwind.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Radbouw Vorage
Radboud Vorage

Ondernemer Geothermie Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin