Doorgaan naar artikel

Verdringing op afzetmarkt peren

Image

Er is veel onzekerheid op de markt voor peren. Veel handelaren en zelfs telers zoeken een uitweg uit de lastige marktsituatie.

Een afnemer stelt door verschillende onbekende partijen benaderd te worden met scherpe aanbiedingen. Het past bij deze fase in het seizoen en de onduidelijkheid die er op de markt heerst.

Rust is er nog niet. Ook niet als de Belgische perentelers 10 procent van het areaal laten staan dit seizoen voor de opkoopregeling. In Nederland zijn er signalen dat enkele telers hier ook toe overgaan. Voor vrije telers die de optie van niet-oogsten verkiezen, is er niet de bijdrage van de coöperatie (cofinanciering). De afzetorganisaties kunnen de maatregelen door bijdragen aan telers uitsmeren over alle leden. Niet duidelijk is hoe bijvoorbeeld Fruitmasters gaat opereren. De afzetorganisatie laat weten dat snel aan telers te communiceren zodra de laatste informatie is opgehaald bij het ministerie op vrijdag.

Ondertussen is er prijsdruk op de Belgische veilingen. Met een miljoen kilo Conference voor de klok kwamen prijzen van 25 tot 32 cent uit de bus. De opkoopregeling leidt tot een kiloprijs van circa 16 cent. Telers hebben hun keuze afgelopen week gemaakt.

Bij Fruitmasters is het volume Conference voor de klok weer wat geslonken, na een ruim aanbod vorige week en dito prijsdruk. Nu geeft Fruitmasters gemiddelde prijzen (voor bemiddelen en veiling) voor Conference af van 40 tot 50 cent voor 65-ers (binnenlandse kwaliteit). Er wordt vrij grof aangeleverd met veel 65-ers en 75-ers. Fruitmasters spreekt toch nog over ‘een redelijke start van het seizoen’ voor het hardfruit, maar wil niet vooruitblikken op de effecten van de boycot en daaruit volgende crisis.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin