Doorgaan naar artikel

Verder onderzoek naar arbeidsongeval in aardbeienhal

Een arbeidsongeval uit 2015 kent een lange nasleep nu de werkgever in hoger beroep moet aantonen dat hij voldoende maatregelen nam tegen uitglijden.

Een Poolse uitzendkracht kwam in april 2015 ten val met knieletsel tot gevolg. Zij claimt te zijn uitgegleden op een gladde, natte vloer, waar regelmatig fruitresten liggen van een verpakkingslijn. The Greenery ontkent dat de hal op die plek glad is en treft maatregelen, zoals een stroeve vloer, veiligheidsschoenen en hygiënevoorschriften. Het bedrijf meldt het ongeval niet bij de Inspectie SZW (nu Nederlandse Arbeidsinspectie).

De uitzendkracht meldt het ongeval in 2016 wel bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, maar het is te laat om nog onderzoek uit te voeren. De vrouw stelt vervolgens The Greenery aansprakelijk en wil een vergoeding van de letselschade. The Greenery betwist dat het knieletsel bij de glijpartij is ontstaan en stelt dat het ongeval na het uitklokken plaatsvond.

Waarschuwingsbordjes

In hoger beroep wijst de rechter deze twee zaken terzijde. Ook bij het verlaten van het bedrijf moet de werkgever zorgen voor veiligheid. Er is bovendien voldoende aannemelijk gemaakt dat de vrouw het knieletsel heeft opgelopen bij de uitoefening van haar werk bij The Greenery. De rechter stelt dat niet duidelijk is of The Greenery genoeg maatregelen heeft genomen tegen het geval van uitglijden, zoals rubber matten of waarschuwingsbordjes. Hiervoor moet een nieuw deskundigenrapport worden opgesteld. The Greenery moet dit onderzoek betalen.

In het voortraject wees de verzekering van The Greenery aansprakelijkheid overigens af. Beide partijen brachten getuigen aan om de omstandigheden in de hal te onderzoeken. Ondertussen is de aardbeienverpakking in een andere hal gevestigd, waardoor de precieze omstandigheden niet meer kunnen worden beoordeeld.

Onderzoek

Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de antislipfunctie van de schoenen wel voldoende was door de fruitresten op de vloer. Liep het zoolprofiel niet vol door de fruitresten? Ook moet het onderzoek antwoord geven op de vraag of andere veiligheidsmaatregelen genomen hadden kunnen worden. Waren die haalbaar voor The Greenery?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin