Doorgaan naar artikel

Verbeteren beheersing rupsen

PATS-C detectiesysteem bij Kwekerij het Westland. - Foto: PATS

PATS-C detectiesysteem bij Kwekerij het Westland. - Foto: PATS

Bij Kwekerij het Westland start een grootschalige praktijkproef voor biologische bestrijding van rupsen in paprika.

In de praktijkproef bij Kwekerij het Westland draait het om signalering van Turkse motten en Tuta absoluta met het PATS-C motten-detectiesysteem, in combinatie met het inzetten van de sluipwesp Trichogramma achaeae als biologische oplossing. In één afdeling zal signalering door PATS-C gecombineerd worden met de inzet van TRICHOcontrol van Agrobío. (met de sluipwesp Trichogramma achaeae). De tweede afdeling wordt een combinatie met traditionele gewasbeschermingsmiddelen. De proef is een samenwerking tussen Royal Brinkman, PATS en Agrobío.

Vroege signalering

Hoe sneller de eerste signalering is van de Turkse Mot, én hoe beter de verdeling van de sluipwespen des te beter en sneller de rupsenbestrijding zal werken. Die snelle signalering kan met het PATS-C automatische detectiesysteem. Chris Bos van Kwekerij Het Westland in Naaldwijk, die er al sinds mei 2023 ervaring mee heeft opgedaan: “Met PATS-C signaleerden wij heel goed de aanwezigheid van Turkse motten, terwijl ik op dat moment nog geen adulten in de vallen vond. Deze inzichten helpen mij nog sneller en adequater te reageren op plaagdruk.

Inzet van Trichogramma bij paprika. - Foto: Agrobio
Inzet van Trichogramma bij paprika. - Foto: Agrobio
}

Snel uitkomende poppen

Een goede biologische oplossing voor rupsenbestrijding was er in het verleden niet. Met de sluipwesp Trichogramma achaeae was het lastig om tot een goede parasitering te komen van de eitjes van de motten. De nieuwe TRICHOcontrol van Agrobío is een productvariant waarvan de poppen zeer snel en gedoseerd uitkomen. Nu is dit 3 tot 14 dagen, waar dit vroeger 10 tot 14 dagen duurde. Er wordt een parasiteringspercentage gerealiseerd van bijna 100%.

Bos: “We hebben afgelopen seizoen al wat geëxperimenteerd met TRICHOcontrol en we hebben gezien dat Trichogramma ook in hoger opgaande gewassen als paprika goede parasitering geeft. Bij aanvang was de plaagdruk echter al te hoog. Komend seizoen starten we daarom in deze grotere praktijkproef vanaf aanvang van de nieuwe teelt.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin