Doorgaan naar artikel

Veranderingen omvang arealen bij BelOrta

Foto: Canva

Foto: Canva

De arealen komkommer en paprika bij BelOrta werden volgens enquête-gegevens groter.

Een in oktober vorig jaar verstuurde areaal-enquête bij BelOrta geeft aan dat het areaal vruchtgroenten op peil blijft. Daarbij treden wel wat verschuivingen op. Het areaal komkommer en paprika werd groter, waarbij de paprika-verdeling in kleursegmenten ongeveer uitkomt op groen/rood/geel. Het gaat dan om een verhouding van respectievelijk 8%, 67% en 25%. De teeltoppervlaktes courgette en aubergine werden kleiner. Het areaal tomaat bij BelOrta krimpt slechts heel gering. Uit het onderzoek blijkt dat dit jaar ongeveer 20% van de tomaten wordt belicht.


Lees verder onder de grafiek.

Bladgewassen

Bij de bladgewassen onder glas geeft het krulandijvie-areaal met -35% de grootste procentuele krimp. Hoogste stijger is het areaal rucola. Volgens telers groeit het areaal rucola 35%, vergeleken met 2019.

Bij de vollegrondsteelten krimpt de arealen spinazie en knolvenkel procentueel het meest. De grootste groei in percentage bij vollegrondsteelten is te zien bij groenselderij en knolselderij.


Lees verder onder de grafiek.

Stoppers

In de enquête gaf 7% van de telers (80 telers) aan hun bedrijfsactiviteiten of de aanvoer via BelOrta te beëindigen. Die tendens lag in de lijn der verwachtingen, met een kwart van de ondernemers die 60 jaar en ouder is.

Beheer
WP Admin