‘Veranderende omgeving’

08-11 | |
Heijerman
Gondy Heijerman Onderzoeker kleinfruit bij Delphy
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Er zijn tal van factoren van invloed op de teeltresultaten, waar je als teler rekening mee moet houden en tijdig op moet reageren.

Er zijn nogal wat aspecten die je niet in de hand hebt, dit kunnen bedreigingen, maar ook kansen zijn. Daarnaast zijn er vanuit het bedrijf geredeneerd sterke en zwakke punten. Met de veranderende omgevingsfactoren waar we momenteel mee te maken hebben, is het goed deze vier punten voor jezelf op een rij te zetten. Daarmee ontstaat inzicht in je bedrijfssituatie en mogelijkheden hoe er mee om te gaan.

Verbeterpunten

Voor de een is bijvoorbeeld de ligging een sterk punt, terwijl dat voor de ander een zwak punt is. Elke bedrijfssituatie is immers anders. De sterke punten kunnen worden uitgebouwd en daarnaast kunnen er verbeterpunten zijn om mee aan de slag te gaan.

Van buiten het bedrijf zijn er invloeden die bedreigingen kunnen vormen, zoals bijvoorbeeld de momenteel hoge energiekosten. Daaraan is direct weinig te veranderen. Maar er kunnen ook kansen voorbij komen die benut kunnen worden.

Betrokkenheid vergroten

Achterover leunen en dit op een rijtje zetten, kan verhelderend werken. Betrek hier ook het personeel bij, dat vergroot de betrokkenheid bij je bedrijf en kan verrassende ideeën naar voren brengen. Ook mensen van buiten het bedrijf, zoals klanten of verkopers, kunnen hierbij helpen.

De teelten van zachtfruit zijn zeer gevarieerd als gevolg van de verschillen in teeltstrategieën. Er is grote variatie in de aanpak en het teeltdoel, onder andere door verschillende rassen, oogstmomenten en bedekte dan wel onbedekte teelt. Ga de mogelijkheden die er zijn voor de eigen bedrijfssituatie na, om tot onderbouwde keuzes te komen.

Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer