‘Venkelseizoen dramatisch verlopen’

29-07-2015 | |
Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
‘Venkelseizoen dramatisch verlopen’

Werner en Henry Louwerse in Serooskerke blikken niet terug op een mooi venkelseizoen. Met nog een week oogsten te gaan, somt Werner eind juli de pijnpunten op.

“De eerste week van ons seizoen was de prijs nog goed, daarna zakte deze al snel naar 50 tot 60 cent per kilo. Later zelfs naar 20 à 25 cent. Toen hadden wij ook kwaliteitsproblemen, onder andere met nogal wat gebarsten knollen. We hebben toen hele stukken helemaal niet geoogst en in de grond gewerkt. De oogstkosten konden we namelijk niet eens terugverdienen. Nu zijn de prijzen wel weer goed, maar hebben we te kampen met veel schot. Daarom halen we nu de kilo’s niet, want er zit te veel venkel in de fijnste sortering. Ik schat dat we in de laatste plantingen tussen de 10 en 15 ton snijden. Eerder 10 dan 15 ton. Dat is 60 tot 70 procent van dan wat we gewend zijn. De prijzen compenseren dan nog wát, anders hadden we ook deze niet meer hoeven te snijden”, verzucht de Zeeuw.

Nieuwe rassen

Ondanks alles richt Louwerse zijn blik ook weer op de toekomst. “We telen nu in de zomer het ras Floro, omdat dat minder schotgevoelig is, hoewel de ervaringen bij de omstandigheden van dit jaar dus niet zo florissant zijn. Wellicht al in 2016, maar zeker in 2017 zal Floro niet meer verkrijgbaar zijn. Daarom telen we Gemini en Antares, beide rassen van Bejo, op proef. Hoewel het laatste proefje wat we nog beoordelen moeten er nog staat, en die juist een heel problematische periode hebben meegemaakt, zien beide rassen er niet verkeerd uit. Gemini lijkt wat meer last van schot te hebben. Wat beide rassen wel hebben, is dat ze nogal hard zijn om handmatig (bij) te snijden. De rokken zitten nogal vast op elkaar, waardoor je bij het bijsnijden snel door het leven van een volgende rok snijdt. Die vastere rokken hebben wel als voordeel dat de houdbaarheid beter is.Beheer