‘Venkelpercelen altijd berijdbaar, maar nu even niet’

03-03-2016 | Laatste update op 15-09 | |
‘Venkelpercelen altijd berijdbaar, maar nu even niet’

Het areaal venkel bleef bij Joop Litjens in Leunen de afgelopen jaren constant op 50 tot 60 hectare. Sinds twee jaar teelt hij ook Chinese kool voor de bewaring.

“Dat past goed op de percelen waar venkel in juli al geoogst is. Het planttijdstip voor bewaarkool is in augustus.” Een nieuwe teelt betekent ook nieuwe afzetkanalen. “Ja, dat heeft Fossa Eugenia opgepakt. Zij zetten onze venkel en nu ook de Chinese kool af.” Met Chinese kool wil Litjens de rendabiliteit van zijn bedrijf verhogen. “De machines en verwerkingslijn die we hebben, kunnen we ook voor Chinese kool gebruiken. Wat we extra nodig hadden, was een oogstwagen, maar die is niet alleen daarvoor inzetbaar. De stap was dus niet zo groot.” Of de teelt de rendabiliteit verhoogt, is vooral afhankelijk van de arbeidsprestatie bij het verwerken en verpakken. “Ik denk dat we daar nog stappen kunnen maken”, aldus Litjens eind februari.

Planten nog bij plantenkweker

Voor 25 februari stonden de eerste plantingen op de rol voor het nieuwe venkelseizoen. “Tenminste, theoretische gezien, want ze staan nog bij de plantenkweker. Zolang het daar niet dringt, mogen ze blijven staan.” De reden van uitstel is de veel te natte grond. “Eigenlijk is dat al sinds november zo. Sindsdien zijn we niet meer op de percelen geweest. We moeten de grond dus nog bewerken en de basisbemesting uitvoeren als het gaat om kalium, magnesium en kalk. De grond kort voor de teelt bewerken is normaal, de basisbemesting had ik er liever al op gehad.” Stikstof geeft Litjens tijdens het planten met Novatec Premium. De onkruidbestrijding volgt tijdens de teelt door het vliesdoek te verwijderen en een keer te schoffelen. Het ras bij de geplante teelten is Solaris.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer