Doorgaan naar artikel

‘Venkel koelen heeft schot voorkomen’

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Over de prijzen van de dagen daarvoor is Geert Janssen in Boekend (nabij Venlo) eind september niet zo tevreden.

“Op Veiling ZON praten we nu over matige prijzen. Gelukkig waren de prijzen in de zomerperiode wel goed. Met nog een teler verzorgden wij de aanvoer op ZON en de vraag was toen gewoon prima. Hoewel we nog een week of vier te gaan hebben, kan ik al wel stellen dat het seizoen en de prijsvorming best goed verlopen zijn.”

Nauwelijks schot

Ondanks de hitte in augustus hadden de rassen Solaris en Orion nauwelijks last van schot. “Daarvoor hebben we wel veelvuldig beregend. Om de twee tot drie dagen een keer met de haspel erover, alleen al om ze te koelen. Dat is veel werk, maar het heeft wel resultaat gehad.”

Wegval door Pythium

Ook vormden ze mooie knollen, wel een beetje geholpen omdat er soms tot 30% planten was weggevallen als gevolg van Pythium. “De laatste drie, vier jaar zien we dat opduiken in de laatste zaaisels. Soms ook in de vroege zaaisels, onder koude omstandigheden. Daar was zeker dit jaar in de laatste zaaisels geen sprake van, maar het was natuurlijk wel extreem heet. Dus zeg maar waar het aan ligt.”

Werking herbiciden

Een nadeel van de droge grond was dat de werking van de herbiciden tegenviel. “Nog voor geen 5 cent. We hebben dus vaker moeten schoffelen en meer met de hand moet nalopen. Het zijn bij ons niet zulke grote stukken, maar het levert wel meer werk op.”

Geslaagd experiment

Over zijn experiment met de langzaam vrijkomende stikstof/zwavelmeststof Novarea S toont Janssen zich tevreden. “Daar gaan we volgend jaar zeker mee door. De basisbemesting is dan met magnesammon en tijdens de teelt Novarea S. Dan heb je de bemesting in twee keer rond. Dat is toch rustiger werken, het scheelt een extra rondje.”

Auteur: Stan Verstegen

Delen

Image
Geert Janssen

venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin